• A hétvégén három amerikai városban is lövöldözés volt
  • A jelenlegi információk szerint 32 ember halt meg
  • Egy tettest lelőttek, egyet letartóztattak, a többi után nyomoznak
  • Két politikus is a videojátékokat okolja a történtekért
  • Az egyik esetben valószínűbb a gyűlölet

Szörnyű hétvégén van túl az Amerikai Egyesült Államok. Szombaton a texasi El Paso Walmartjában, a csúcsforgalom idején egy 21 éves férfi tüzet nyitott a tömegre, és megölt 20 embert és 26-ot megsebesített, többeket súlyosan. 13 órával később az ohiói Dayton egyik népszerű, éttermekkel és szórakozóhelyekkel teli utcáján nyitott tüzet egy fegyveres a járókelőkre, megölve 9 embert és megsebesítve 27 másik ártatlant. Végezetül vasárnap hajnalban Chicago öt pontján is lövöldözés volt, ahol 3-an vesztették életüket és 37-en sérültek meg. A rendőrség a texasi lövöldözőt letartóztatta, a daytonit a helyszínen lelőtték. A chicagói feltételezett két elkövető után még nyomoznak.

Az összesen 32 emberi életet követelő hétvége után természetesen mindenki keresi az okokat. A republikánus párt egyik képviselője, Kevin McCarthy pedig megint a videojátékokban találta meg a bűnbakot. A Fox News-nak adott interjújában elmondta, hogy számos tanulmány kimutatta már a videojátékok káros hatását – bár szokás szerint ő sem nevezett meg konkrétan egy ilyen tanulmányt sem –, és szerinte egyértelműen látszódik a lövöldözések helyszínén készült képek és a játékokban látható cselekmények között a párhuzam.

kevin-mccarthy.jpg

Hasonlóan vélekedett Texas alkormányzója, Dan Patrick is, aki szintén a Fox Newsnak adott interjújában kifogásolta, hogy szövetségi szinten semmit sem tesznek a videojátékok ellen. Véleményét a texasi tettes manifesztumára alapozza, amit az elkövető pár perccel a lövöldözés előtt töltött fel a netre. A politikus szerint az ebben leírtak egyértelművé teszik, hogy a gyilkos a Call of Duty szuperkatonájának képzelte magát.

De Patrick alkormányzó legalább elismeri, hogy léteznek olyan tanulmányok is, ami bizonyítják a videojátékok és az agresszív viselkedés közötti összefüggés nemlétét. Mégis úgy véli, hogy az egyetlen dolog, ami változott a világban, az az, ahogy a gyilkosságokra tekintünk, mert fegyvereik és gonosz emberek mindig voltak, de a videojátékok azok, amik ölni tanítják az embereket.

A politikusok kinyilatkoztatásaival ellentétben a vizsgálatokat végző szakemberek szerint a texasi esetben a gyűlölet volt a kiváltó ok, a halálos áldozatok és a sérültek között ugyanis több mexikói származású ember volt. A gyűlöletkeltés miatt Donald Trump amerikai elnököt rendszeresen okolják, aki a történetekről úgy fogalmazott, hogy nagyon szomorúak.