A Silicon Knights ugyanis azt állítja, az Epic több helyen is megszegte a szerződést velük szemben, és ezért több milliós dollárra rúg a veszteségük. Az egész történet úgy kezdődött, hogy a Too Human című játékukhoz licencelték az Unreal 3 motort. A tavalyi E3 előtt már szerették volna időben, márciusra megkapni a stabilan működő Xbox360-as változatot, hogy a kiállításon bemutathassák a játékot. Ezt állítólag nem tette meg az Epic, és így nem tudtak megfelelő minőségű demonstrációt tartani, ezért sok kritika érte őket. Később sem mutatott hajlandóságot az észak-karolinai cég, hogy segítse őket, elküldve egy rendesen működő motort.

Ez egészen odáig fajult, hogy tavaly év végén elkezdtek egy új, saját motort fejleszteni a játékhoz, pedig ezt szerették volna elkerülni a technológia megvásárlásával. A bírósághoz beadott papírok több vádat is listáznak még, mint például a motor PlayStation3-as verziójának meg nem érkezését, melyre idén február óta várnak. Ez utóbbi egy még be nem jelentett játékhoz kellene nekik. Denis Dyack, az SK elnöke egészen odáig ment, hogy kijelentette, az Epic nem csak nekik árt a befejezetlen, alkalmatlan motorral, hanem az egész iparnak, hiszen sokan használják azt.

Az Epic Games egyelőre csak annyit mondott, hogy ők úgy látják, a vádak alaptalanok és aljasak, ezért a bíróság előtt biztosak abban, hogy nekik adnak igazat. Egyes honlapok kapcsolatot látnak ott is, hogy néhány játék, ami Unreal3-mal készül, többet-kevesebbet késett  az eredeti megjelenési dátumhoz képest. Ez szerintem túlzás, a késésnek millióféle oka lehet, és nem is túl ritka esemény ez a játékiparban. De azt is említik, mint gyanús tényt, hogy a Sony azt mondta az Unreal Tournament 3-mal kapcsolatban: együttműködik az Epic fejlesztőivel, hogy a Playstation 3-ból minél többet hozzanak ki, ergo ott is gond van. Ez viszont már inkább hasonlít valami bulvárlap agyrémére. Az pedig töb, mint érdekes, hogy a temérdek fejlesztő közül, akik szintén licencelték a motort, csak a Silicon Knights panaszkodik ilyen hevesen... Bár, ők azt állítják, másoknak is komoly gondjai voltak vele, de felőlük még nem hallottunk semmi konkrétabbat.

Amíg el nem kezdődik a per, addig valószínűleg csak a Silicon Knights vezetőitől hallunk nyilatkozatokat, az Epic szeretné a bíróságra tartogatni az érveit és a bizonyítékait. Ha más fejlesztők is megszólalnak, akkor frissítjük a hírt.