A 2012-es üzleti év nem hozott túl jó eredményeket a Square Enixnek, ez lehet az oka többek között, hogy minden bizonnyal belső nyomásra lemondott a céget ezer éve irányító Vada Joicsi. Utóda, Macuda Joszuke, még el sem foglalta a vezérigazgatói bőrfotelt, de máris komoly szankciók bevezetését helyezte kilátásba, ugyanis véleménye szerint a Square Enix túl sok felesleges projektbe ölte a pénzét. Csakhogy most már április van, javában tart a 2013-as üzleti év, így kérdéses, hogy mennyire megy jól a kiadó szekere az olyan játékok kiadása után, mint a Hitman: Absolution vagy az új Tomb Raider. Nos, Vada Joicsi szerint az említett címek alulteljesítették a vezetőségi elvárásokat, hiába adtak el belőlük több millió példányt.

"Az idei üzleti év volt az első próbálkozásunk, hogy nyugati blockbuster-címeket adjunk ki, mint a Hitman és a Tomb Raider, elhanyagolva a japán piacot. Nagyon sok időt és energiát öltünk ezen programok tökéletesítésébe, és ennek eredményeképp elképesztően magas Metacritic-számokat kaptunk. Ugyanakkor nagyon csalódottak voltunk, amiért a remek sajtókritikák nem tükröződtek vissza az eladásokban." -- magyarázta Vada. "Nem kommunikáljuk a pontos, várt eladási számokat, és tényleges eladási adatokat sem adhatok. Elmagyarázhatom viszont, hogy mi hogyan állunk egy játék sikerességéhez. Lássuk a Sleeping Dogsot! A játék tartalma, Metacritic-értéke és műfaja alapján 2-2,25 millió eladott példányt várunk az európai és észak-amerikai piactól. Ugyanezen logika mentén, a Metacritic-szereplésből kiindulva, a Tomb Raidertől és a Hitmantől 5-6, illetve 4,5-5 millió példányos eladásokra szémítottunk. Persze így is eljutottak a játékok a célközönséghez, de ettől függetlenül a számadatok csalódásra adnak okot."

Szóval, összefoglalva: a Square Enix a Metacritic alapján számítja ki, hogy mennyit ad majd el egy játékból. Hát ööö... félreértés ne essék, egy apró ország apró videojátékos oldala munkatársaként sem jogom, sem előképzettségem nincs vitába szállni Mr. Vada és a japán kiadó üzleti gondolkodásával, de azért az elég merész, hogy egy minden bizonnyal csalás alapján működő, kritikákat összesítő weboldal a legfontosabb állandó a pénzügyi egyenletükben.

A Tomb Raider (adatlapunkon, képeinken) és a Hitman: Absolution hozzávetőlegesen 3,4 és 3,6 millió példányban kelt el eddig -- mi ez, ha nem kőkemény siker?