Mi lehetne szebb ajándék a ma nyolcvankét éves Sir Patrick Stewart számára, mint Xavier professzor bőrében tett epizódszerepe a Doctor Strange friss epizódjában és a Star Trek: Picard jövőre debütáló harmadik évadja. A továbbra is kifejezetten aktív brit színész, aki a karanténidőszak alatt nappalijában készült videókon szavalt Shakespeare szonetteket, érdekes módon karrierje második felében kapott igazán emlékezetes szerepeket. Ezeket idézzük fel a lenti képgaléria segítségével.

Stewart már a hatvanas évek óta látható sorozatokban és filmekben, mozgóképes pályája azonban a nyolcvanas években ívelt fel. Epizódszerepet kapott az 1981-es Excaliburban, ő alakította Gomulka lengyel pártvezért a II. János Pál pápáról készült 1984-es tévéfilmben, majd ugyanabben az évben Gurney szerepét osztotta rá David Lynch a Dűnében.

A sok akció- és kalandfilm után talált rá egyik legemlékezetesebb karaktere, Jean-Luc Picard kapitány. 1987-1994 között játszotta a Star Trek: Az új nemzedék főszerepét, és a sci-fi franchise mozifilmjeiben is feltűnt. Másik ikonikus alakja X professzor, akit A kívülállók című ezredfordulós opuszban formált meg először.

Esetében érdemes kiemelni színpadi alakításait is. 1971 óta játszik a Broadway-n, fellépett a West Enden, illetve 1996 óta tagja a Royal Shakespeare Company nevű színházi egyesületnek. BBC-s Shakespeare adaptációiért számtalan díjat bezsebelt.

Sokan doksikból ismerhetik őt. A Bolygónk, a Föld című sorozatból készült A föld és a 2011-es Afrikai macskák narrátora volt, illetve szinkronizált az Egyiptom hercegében és Miyazaki A szél harcosai című animációs munkájában is. Ti mikor ismertétek meg őt és milyen szerepben látjátok legszívesebben?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: IMDB, Den of Geek, Games Radar, Screen Crush, Watchaholics)