• Tíz év után felfüggesztették a GTA 4 OpenIV modjának fejlesztését
  • A kiadó jogsértésre hivatkozik

Mindig szomorú dolog beszámolni arról, ha egy hosszú évek óta dédelgetett, folyamatosan fejlesztett és nem utolsósorban roppant népszerű rajongói munkának vagyunk kénytelenek búcsút inteni. Az esetek egy részében a fejlesztő hagyja abba a munkát, máskor azonban a kiadó által fenntartott jogok szándékos vagy szándékolatlan megsértése okozza a végzetüket. Utóbbi helyzet állt elő a Grand Theft Auto 4 egyik, ha nem a legnépszerűbb modjával, az OpenIV-vel kapcsolatban is.

A GTA 4-et kiadó Take-Two szerint a mod lehetővé tette, hogy “egy harmadik fél megkerülje a szoftver védelmi funkcióit és módosíthassa azokat, ezzel megsértve a Take-Two jogait” - hiába tett meg mindent a fejlesztést végző, egyébként javarészt orosz illetőségű csapat annak érdekében, hogy a lehető legtisztábban járjanak el, mától nem frissül az eszköz.

Az eset további kérdéseket is felvet: legfőképpen, mi lesz a készülő GTA 5 Liberty City moddal? Hiszen az is ezt az eszközt használja, akárcsak számtalan rajongói munka. Egyelőre nem sikerült tisztáznunk, hogy csak a terjesztése tilos az OpenIV-nek, vagy a használata is. Hasonló véget ért a Red Dead Redemption és a Grand Theft Auto 5 házasságából készülő mod is, igaz, azt még idejekorán kaszálták el, nem került tíz évébe a kiadónak.

open-iv.png