• A Valve már hét hónapja múködteti hackerprogramját
  • Eddig közel 30 millió forintnak megfelelő összeget fizettek ki

A számítógépes iparban, azon belül a játékiparban sem szokatlan, hogy a hibák feltárásáért pénzjutalmat adnak azoknak, akik megosztják azt az érintett szoftver/hardver fejlesztőjével. Ez a játékbeli kisebb-nagyobb hibáktól egész rendszerek sérülékenységeinek felfedezéséig terjed. A közelmúltban több ilyen program is nyilvánosságot kapott, a GTA Online, a Conan Exiles, de még a Nintendo Switch hibáinak felfedezéséért is jutalom jár.

Nemrég derült fény arra, hogy a Valve már mintegy hét hónapja működteti hasonló programját, melynek keretében pénzjutalommal illeti azokat a hackereket, akik a Steam rendszerében talált biztonsági hiányosságokat feltárják. A játékbeli hibák ugyan nem tartoznak ide, de a HackerOne etikus hacker közösségi oldalon megosztott bejegyzés alapján a Valve által üzemeltetett weboldalaktól kezdve a Steam kliensen át egészen a dedikált szerverekig terjed a skála, melyért jutalom jár.

Ráadásul nem is kevés, de a kifizetett összeg nagyban függ attól, hogy milyen jellegű rést fedeznek fel, a kisebb gondok 200 dollárt, míg a kritikus hibák minimum 2000 zöldhasút érnek. Annak, aki ért hozzá, megéri foglalkozni a dologgal: eddig mintegy 180 bejelentésre összesen 109.000 dollárt fizettek ki a beküldőknek.

valve-vulnerable.jpg