A kissé élemedett korú olvasók még jól emlékezhetnek a mackós Al Lowe-ra: a termetében ijesztő, mosolyában viszont mindig gyermeki cinkosságot csillantó amerikai játéktervező a kalandjátékok hőskorában alkotott maradandót a Leisure Suit Larry-sorozattal, ami a címben szereplő, kopaszodó ficsúr erotikus és komikus kalandjait dolgozta fel. Szegény Larry egy sor point 'n' click alkotáson át szerette volna becsempészni a macit a málnásba, de sajnos az esetek többségében fáradozásai hiábavalók voltak. Ennek ellenére a Larry-játékokban igenis voltak forró jelenetek, amik a maguk idején bizony sokakat megbabonázhattak (ne feledjük, a '80-as években még nem volt webkettő, meg internet, meg flashpornó, vagy effélék).

Lowe jó ideje nem készített játékot, ám tavaly mindenkit sokkolva visszatért, hogy a Kickstarteren pénzt gyűjtve egy új csapat, a Replay Games segítségével újra életet leheljen a Larry-franchise-ba. Ahhoz képest, hogy kész vagyont kért a rajongóktól a projektre, még csak arra sem vette a fáradtságot, hogy teljesen új fába vágja a fejszéjét. Helyette az első Larryt újította fel HD grafikával, ami nem lett rossz, de... nos, igen, az embereknek nem nagyon tetszett, hogy egy harminc éves játékmechanikával operáló kalandot adtak el nekik, szebb papírba csomagolva. Lowe népszerűsége sokat zuhant az adatlapunkon is szereplő, egyébként megjegyezhetetlenül hosszú című Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards: Reloaded kiadása után, és most úgy néz ki, a Replay-jel való együttműködésének is lőttek, ugyanis Al a sok pornográf poén megalkotása ellenére sem tolerálta, hogy a csapat feje, Paul Trowe szexbotrányba keveredett. Igen, jól olvastátok. A sorsnak, úgy tűnik, jó érzéke van az iróniához.

Lowe még a hét elején jelentette be visszavonulását, korára való tekintettel, na meg a régi-új Larry viszonylagos sikertelensége láttán, igazából senkit sem lepett meg a dolog. Csakhogy a minden lében kanál Kotaku áskálódott egy kicsit, és rájöttek, hogy Lowe távozásának első számú oka Paul huncut viselkedése volt. És hogy pontosan mit követett el a Replay feje? Nos, első hallásra elég gusztustalan dolgot: szexvideót küldött egy 18 éven aluli lánynak, ez pedig az USA-ban instant pedofíliának minősül. Trowe tettének magyarázata viszont személyes jellegű: a férfi maga bevallottan meleg, és egy olyan videót mutatott a szóban forgó 16 éves lánynak, amin annak barátja látható egy másik fiúval -- a célja az volt, hogy bebizonyítsa, a srác hűtlen, és ráadásul más ligában játszik. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az indokot, és ezért kétéves próbaidőre bocsátotta Pault.

Persze a Kotakunak ennyi nem volt elég, mikrofonvégre kapták Trowe-t, aki elmondta: a lány barátja egy 24 éves fiatalember, akivel ő is kavart egy darabig, és a barátnő vette fel vele a kapcsolatot, ami arra késztette, hogy tegyen valamit szegény megvezetése ellen. Lowe is hajlandó volt nyilatkozni, de elég szűkszavú volt. Közölte: "Tudomásom szerint a Replay Gamesnek még mindig megvannak a jogai ahhoz, hogy Larry-játékokat készítsen, de nélkülem kell belevágniuk". Hogy tényleg a szexbotrány miatt lépett-e ki, megerősítette az alábbi mondattal: "Sok dolog közrejátszott abban, hogy kilépjek, többek között ez az incidens is".

Hogy Al Lowe kilépése jogos-e, és hogy Trowe tényleg csak boszorkányüldözés áldozata, mint ahogy saját maga állítja, valószínűleg jó ideig nem lesz eldönthető. Annyi azonban biztos, hogy Lowe szakértelme eddig sem nagyon látszott meg a Replay-en, és ha a srácok túlteszik magukat a vezérigazgató körüli botránysorozaton, még összehozhatnak egy minőségi folytatást. Mi örülnénk neki.