• A Fine Bros. magára haragította az internetet
  • Ki akarják sajátítani a reakcióvideókat
  • A formulát pénzért árulnák
  • Rengeteg megutálták a csatornát
  • Tömegesen iratkoznak le
  • A Fine Bros.-nak magyarázkodnia kellett

Mint oly sok internetes portál működésében, úgy nálunk is munkaeszköz a YouTube, amire nap, mint nap támaszkodunk, így természetesen igyekszünk odafigyelni, mi történik körülötte, még ha az nem is csatlakozik szorosan a PGO profiljához, most pedig azt kell látnunk, hogy szinte a teljes közösség felbolydult. Az egész a Fine Bros.-tól indult, akik pénz kérnének azoktól, akik hozzájuk hasonló videókat készítenek, olyan videókat, amiket még csak nem is ők találtak ki. Várjunk, mi?

A Fine Bros. neve talán ismerős lehet itt sokaknak, a YouTube egyik legnépszerűbb csatornájáról van ugyanis szó, amelynek fő terméke a Reacts videók. Ezekben kisgyerekek, tinédzserek, idősek vagy youtuberek egy laptop elé ülnek, majd a Fine Bros. azt kéri tőlük, hogy őszintén reagáljanak a mutatott videóra. Itt egy példa, ebben tinik néznek PewDiePie-t -- erre eddig 31,8 milliószor kattintottak.

Az ötlet semmiképpen sem új, ám a Fine Bros. a legismertebb művelője ennek, és ez vezethetett ahhoz, amit a múlt héten jelentetek be: a Reacts „formulát” immáron árulják, vagyis pénzért bárki csinálhat hasonló videókat, anélkül, hogy pertől kellene tartaniuk. A Fine Bros. úgy magyarázta a licencelés ötletének nagyserűségét, hogy ezzel mindenki jól jár, hiszen a nézők már régóta szeretnék, ha bővülne a kínálat, a Fine Bros pedig szépen kaszálhat.

A probléma gyökere az, hogy a többség ezt rendkívül aljas és kapzsi húzásnak tekinti.

A reakcióvideókat nem a Fine Bros. találta ki, csak egy céget építettek köré, maguk a videók jellege (nehéz, szinte lehetetlen pontosan körülírni, mi is ez) pedig nevetségessé teszi, hogy ezt licenchez kössék. Értitek, mintha valaki levédetné a pálcikafigurákat, mint a sajátját, és üldözné azt, aki ilyet mer rajzolni az engedélye nélkül, azzal a különbséggel, hogy a Fine Bros. pontosan ezt teszi. Kérvényt nyújtottak be arra, hogy lefoglalják a React nevet (továbbá a Do They Know It?, a Kids Vs. Food, a Lyric Breakdown, a People V. Technology és a Try Not To Smile Or Laugh névre is pályáznak, valamint már elnyerték az Elders React, a Teens React, a Celebrities React, az Adults React és a Parents React elnevezést), a múltban pedig több alkalommal is vehemensen védték a Reacts formátumát, jogi következményekkel fenyegetve azokat, akik a saját reakcióvideóikat készítették. 

Nem kellett sok hozzá, hogy az internet egy személyként fordítson hátat a csatorna üzemeltetőinek, a pénteki bejelentés óta pedig a világháló különböző fórumain lényegében megállás nélkül megy a Fine Bros. ekézése. NeoGAF, Reddit, Twitter és persze YouTube, csak erről hallani, számtalan videó, írás és vita alakult ki, mindeközben pedig rohamosan fogy a Fine Bros feliratkozóinak száma. Ezen az oldalon élőben lehet követni a zuhanást -- az elmúlt 24 órában körülbelül 100 ezren iratkoztak le tiltakozásképpen.

Mindez természetesen hatalmas csapás a csatorna számára, és nem csak a fogyatkozó nézők, hanem a rettenetes PR-rémálom miatt is. Ezért nem sokkal a botrány kipattanása után kaptunk egy újabb videót, amiben igyekeztek tisztázni a terveiket és eloszlatni a kételyeket. Ebben leszögezték, hogy nem tekintik sajátjuknak a reakcióvideókat, csupán ezeknek azt a válfaját, amit a csatornájuk művel, ám ezt továbbra sem írták körbe pontosan, és ez így még mindig probléma. Azt mondják, mindösszesen ezt szeretnék elterjeszteni, licencelés útján, és nem kell attól tartani, hogy rászállnak másokra, holott a múltban pont ezt tették.

A Fine Bros. tehát egyetlen videóval magára haragította az internetet, és egy rakás nézőjétől elbúcsúzhatott, mindezt azért, hogy a sajátjuknak nevezhessék a reakcióvideókat.