• Megérkezett az AMD Ryzen
  • Az első tesztek dicsérik a processzorokat
  • A játékok viszont 1080p-ben még nem elég gyorsak
  • A BIOS-okkal is akadnak gondok
  • Megéri várni egy kicsit

Március 2-án elstartolt az AMD Ryzen processzorcsalád, melynek elsődleges küldetése, hogy alacsonyabb áron kínáljon olyan teljesítményt, amit a mezei felhasználók az Intel jóval drágább főegységeitől szoktak meg. Ezzel együtt elárasztották az internetet a különböző hardverekre fókuszáőló magyar és külföldi oldalak tesztjei -- a PC Guruban mi csak később foglalkozunk majd a processzorokkal (ezek pont lekésték a márciusi szám lapzártáját), de látva az első ereményeket, ez talán jobb is így.

AMD Ryzen (forrás: DigitalTrends)

A tesztelők az AMD Ryzen csúcsmodelljét vették górcső alá, és szinte teljesen meg voltak elégedve a procival: a Ryzen R7 1800X köszöni, jól bírja a strapát, különösen munkával kapcsolatos alkalmazások esetén erősít az öregecske FX-ekhez képest. Ezen túl persze a játékosok is örülhetnek, a Ryzen nekik is sok örömet okozhat, de csak abban az esetben, ha Full HD felbontás felett játszanak, 1080p-ben ugyanis több játék esetében mértek nevetséges elmaradást a teszterek. Nem 1-2, hanem 20-30 százalékos teljesítménykülönbségről van szó az Intel processzorai javára.

Ennek oka az AMD szerint, hogy a játékfejlesztők hozzászoktak az Intel architektúrához, mindent arra fejlesztenek, és ha valami új kerül a kezük alá, azzal egy ideig nem tudnak mihez kezdeni -- hát izé, elég erős állítás ez így, annak ellenére, hogy lehet benne igazság, mert hát minek foglalkoztak volna az AMD-vel különösebben a fejlesztők, amikor a cég az elmúlt években szinte csak vegetált. Mindenesetre jó hír, hogy 1440p-s és afeletti felbontásban a Ryzen életre kel és jelentős teljesítménytöbbletet mutat (10% felett akár), szóval aki 4K-raépít gépet, jó vásárt csinál az új AMD-vel.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a tesztelők szinte egyöntetűen elmarasztalták az első BIOS-okat, ezek ugyanis alapvető funkciókat mellőznek, néha nem reagálnak a beállításokra, vagy csak simán elfelejtik elmenteni azokat. Mindez nem lenne baj, ha a Ryzen még 2-3 hétre lenne a megjelenéstől, mivel viszont Amerikában már kapható a processzorcsalád, sőt egyes magyar forgalmazók is árúba bocsátották, van ok az ejnye-bejnyére. Jó hír midnenesetre, hogy az alaplapgyártók és az AMD gőzerővel dolgoznak a probléma megoldásán, így a türelmes vásárlók ezúttal is jobban járnak.