Korunk egyik legnagyobb RTS-zsenije, Chris Taylor pár éve már lenyűgözött minket az első Supreme Commanderrel, hogy később mindezt a négyzetre emelve nyújtsa át nekünk a második részben. Hatalmas gépek, hatalmas térképek, és persze totális megsemmisülés.

Olvasóink egy része talán már nem emlékszik rá, hogy mekkora durranás volt annak idején a Total Annihilation. A Cavedog RTS-e legalább olyan fontos mérföldköve a stratégia zsánernek, mint a Command & Conquer vagy a StarCraft, így nem csoda, hogy a világ egy emberként kapta fel a fejét, amikor a programért felelős Chris Taylor tíz évvel a TA után előrukkolt a szellemi folytatásnak is betudható Supreme Commanderrel. A játék hatalmas sikert aratott, így adta magát a folytatás, melyet most büszkén nyújtunk át nektek a PC Guru magazin teljes játékaként, ráadásul Steam-támogatással.

VASÖKÖL

A Supreme Commander 2 egy sci-fi stílusú stratégiai játék, ami a jövőben játszódik, és igyekszik értelmes történettel összefűzni a küldetéseket – több-kevesebb sikerrel. Lássuk be, az RTS-ek nem arról híresek, hogy irodalmi Nobelre jelölik a forgatókönyveiket (na jó, azért a Blizzard játékaival nem szokott gond lenni ezen a téren), így a Gas Powered Games alkotását is nehéz komolyan venni. A B-filmes dialógusok, az archetipikus, ám kedvelhető szereplők, és a játékmotorral összerakott átvezető videók azonban még így is korrekt kampányt alkotnak. A Supreme Commander 2-ben az UEF (emberek), a Cybran (kiborgok) és az Illuminate (vallási fanatikusok) nevű felek harcolnak a hatalomért, nem is akármilyen körülmények között. Ebben a játékban ugyanis nem egyszerű csatákat, hanem komplett háborúkat vívunk, valós időben, gigantikus, több száz kilométer átmérőjű térképeken.

Míg az északkeleti sarokban épp felhúzzuk a bázisunkat, addig a délnyugati csücsökben leromboljuk az ellenség egy távoli helyőrségének épületeit, és mindeközben felállítunk egy harmadik sereget, ami egymagába annyi egységet számlál, mint egy átlag rush-RTS felső limitje. A felhők fölé zoomolva már belátjuk az egész térképet, de mivel a figyelmünk állandóan megoszlik a területek között, ezért folyton új taktikai mozdulatokat kell fejlesztenünk, annak ellenére is, hogy a Supreme Commander 2 egy klasszikus RTS, építkezéssel, fejlődéssel és rengeteg kipróbálható egységgel. A legfontosabb mind közül persze az Armoured Command Unit nevű mecha, mely magát a játékost személyesíti meg. A rövidítve csak ACU-nak becézett monstrum iszonyú erős szerkezet, szinte elpusztíthatatlan, de ha elveszítjük, a harcnak vége – multiplayerben úgy vigyázzunk rá, mint a hímes tojásra!

JAVÍTÁS VÉGSZÓRA

A Supreme Commander 2 persze egy régi játék, steames viszonylatban legalábbis, hisz három teljes éve, 2010 tavaszán jelent meg. Jó kérdés tehát, hogy mennyire hat frissnek, ha valaki ma, 2013-ban feltelepíti. Nos, bár a látványvilág és a játékmenet megáll a lábán, nem árt tudni, hogy a megjelenéskor sokat kritizált játék alig pár hete egy hatalmas javítócsomagot kapott, mellyel a súlyosabb gondoknak könnymentes búcsút inthettünk. Az 1.26-os verziószámú folton két évig dolgoztak a fejlesztők, az eredmény pedig magáért beszél, hisz rengeteget csiszoltak a mesterséges intelligencián, kiegyensúlyozták a játszható frakciókat, és még a technikai részletekbe is belenyúltak, így a program stabilabb, szebb és gyorsabb lett. Kis sarkítással élve tehát akár azt is mondhatjuk, hogy mire a Supreme Commander 2 a PC Guru DVD-mellékletére került, gyakorlatilag pont kész lett, hisz annak idején többen felrótták a Gas Powered Gamesnek, hogy a program olyan, mintha nem foglalkoztak volna vele eleget. S bár már párszor említettük a cikkben, hadd emeljük ki még egyszer, hogy a Supreme Commander 2 steames játék, azaz az internetes összecsapások a jelenleg létező legjobb PC-s rendszeren keresztül vezényelhetők le.

TÖBBET MECHÁVAL, MINT ÉSSZEL!

A Supreme Commander 2 egy könnyen tanulható RTS, melyet persze tökéletesen játszani csak sok gyakorlás árán tanulhatunk meg. A kampányt mindenesetre erősen ajánlott végigdarálni, mielőtt az online játszótér dominanciájára törtök, és a skirmishes gyakorlás is jól jöhet, szigorúan nehéz fokozaton.

HASZNOS INFÓK A TELJES JÁTÉKRÓL!

A 2013/04-es PC Guru teljes játéka Steames, tehát a program aktiválásához Steam fiók és internetkapcsolat szükséges. A nagyjából 7 GB-os játék természetesen telepíthető a DVD-mellékletről, azonban számítani lehet arra, hogy a legújabb méretes patchet a játék  telepítés végén letölti a programhoz. A Supreme Commander 2 tartalmaz 47 Steam kitüntetést is, ezek megszerzéséhez -- a Kane & Lynch: Dead Menhez hasonlóan -- hamarosan egy útmutatót is olvashattok majd itt a PC Guru Online-on.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!
A 2013/04-ES PC GURUT ÁPRILIS 11-TŐL KERESSÉTEK AZ ÚJSÁGOSOKNÁL!

(Chris kedvcsináló videója a teljes játékhoz)