Az alábbi tíz film eklatáns példa arra, hogy az egy helyszínen játszódó monodrámák is be tudják szippantani a nézőt. 

A Zátony (The Shallows 2016)

Egy túlélő-horror, amit Blake Lively fókuszált, mégis könnyed játéka visz a vállán. Egy szörföst alakít, akit megtámad egy cápa és egy zátonyon lel ideiglenes menedéket, de kockáztatnia kell, mert közeleg a dagály. Érdekesség, hogy a színésznőnek férje, Ryan Reynolds ajánlotta, hogy vállalja el ezt a filmet, miután ő maga befejezte az Élve eltemetve forgatását.

Hold (Moon 2009)

Sam Rockwell mindenben szenzációs, ebben a filmben pedig igazából nincs is egyedül, hiszen duplán alakítja ugyanazt a karaktert. Egy űrhajóst játszik, aki egyedül tölti hároméves küldetését a Holdon. Magányos mindennapjai monotóniáját egy váratlan látogató zavarja meg, aki ő maga. Rockwell tehetsége a komplex film minden jelenetében tündököl.

127 óra (127 hours)

A film egy igaz történetet mesél el, amelyben egy felelőtlen hegymászó egy hatalmas szikla csapdájába esik a utah-i sivatagban. James Franco remekül alakítja a karakter egyre elhatalmasodó kétségbeesését és a folyamatot, ahogy végül eljut a keserű felismeréshez, hogy mit kell tennie a túlélés érdekében. 

Gravitáció (Gravity 2013)

Sandra Bullock jutalomjátéka ez a sci-fi, amely Oscar-jelölést is hozott neki. Egy asztronautát játszik, aki először jár az űrben és hajója - társaival együtt - megsemmisül, amikor űrszemét szaggatja szét. A zöldfülű nőnek minden leleményére és bátorságára szüksége van, hogy visszajusson a Földre. A színésznő a forgatási élményre azt mondta: elszigetelt és magányos volt.

Nincs visszaút (Locke 2013)

Egy méltatlanul alulértékelt film, amelyben Tom Hardy talán karrierje legjobbját nyújtja. Végig egy autóban ülünk a teljesen nyugodt főszereplővel, mégis elképesztő a feszültség, miközben a telefonbeszélgetéseket hallgatva a precíz férfi addig tökéletes élete darabokra hullik.

Oxigén (Oxygen 2021)

Mélanie Laurent alakít nagyott ebben a sci-fiben. Karaktere egy koporsó méretű krio-kapszulában ébred és fogalma sincs, hogyan került oda. Levegője vészesen fogy, mindössze 90 perce van, hogy töredék emlékei és a kapszula mesterséges intelligenciája segítségével megoldást találjon reménytelen helyzetére.

Élve eltemetve (Buried 2010)

A listán szereplő filmek egyik szereplője sincs irigylésre méltó helyzetben, de elmondhatjuk, hogy Ryan Reynolds karaktere jár a legrosszabbul: egy eltemetett koporsóban ébred és mindössze egy telefon és egy öngyújtó van nála. Klausztrofóbiásoknak és pánikbetegeknek különösen fullasztó élmény lehet a film, amelyben az eltemetett férfi versenyt fut az idővel.

A számkivetett (Cast away 2000)

Egy modern Robinson Crusoe története ez, amiben egy férfi túlél egy repülőgép balesetet, majd éveket tölt magányosan egy szigeten. Tom Hanks remek alakítása mellett az is megsüvegelendő, hogy forgatás előtt direkt meghízott, hogy karakterével együtt tudjon fogyni, mint a szigeten éhező számkivetett.

Legenda vagyok (I am legend 2007)

Még mielőtt díjkiosztókon pofozkodott volna, Will Smith jó filmekben is szerepelt. Ebben az apokaliptikus horrorban egy zombivámpír-vírus egyetlen túlélőjeként tengeti életét a kihalt New Yorkban. Egyetlen társa a kutyája és napközben a járvány ellenszerét keresi. Smith remekül hozta a magány okozta drámát az akciódús jelenetek között.

Minden odavan (All is lost 2013)

Robert Redfors alakít egy férfit, akinek a nevét sem tudjuk, mert egyedüli szereplőként senki nem szólítja meg és neki sincs kihez beszélnie. Az egész filmben mindössze 51 szó hangzik el, annak is többsége az elején. A karakter tényleg teljesen egyedül van, mégis végig izgulunk érte, ahogy hajóján hánykolódik a végtelen tengeren és számot vet életével.