Vampira

vampira.jpg

A darázsderekú proto-goth az ötvenes évekből, aki azért jelent meg a tévében, mert a producerek egy esti horror-műsort akartak vonzóbbá tenni egy csinos hölggyel. Így született meg Maila Nurmi megformálásában Vampira karaktere, ami olyan népszerű lett, hogy később saját műsort kapott The Vampira Show címmel. Az eredetileg szőke, finn származású színésznőnek remekül állt a fekete vámpír-karakter.

Morticia Addams

morticia.jpg

Nem maradhat ki a listából Wednesday csinos anyukája sem. Ezt a remek karaktert is többen megformálták már - utoljára éppen Catherine Zeta Jones - de nekem a legemlékezetesebb mindig Anjelica Houston marad, ahogy metszőollóval vagdossa le a vörös rózsák fejét. Fun fact: az Addams Family a tipikus amerikai kertvárosi család "ellentéteként" készült, ezért van, hogy a férj és feleség őrülten szerelmesek egymásba, a gyerekek-rokonok pedig szeretik és támogatják egymást.

Elvira

elvira.jpeg

Mistress of the dark, azaz a sötét hercegnő, aki - csakúgy mint Vampira - horror-műsorvezetőként kezdte, majd népszerűségének - és elbűvölő dekoltázsának - köszönhetően számtalan filmben is szerepelt. Megformálója a 72 évesen (!) is elképesztően vonzó Cassandra Peterson, aki 2021-ben - férfi rajongói megdöbbenésére - azt nyilatkozta, húsz éve él boldog párkapcsolatban egy nővel.

Nancy Downs

nancy.jpg

A Bűvölet (1996) című filmben szerepel a sikoly-királynő Neve Campbell is, de a legemlékezetesebb karakter a goth lány, Fairuza Balk megformálásában. A színésznőnek olyan jól állt ez a stílus, hogy a ZZ Top "Breakaway" című dalának klipjében is dögös vámpírlányt alakított. Világoskék szemeihez remekül állt a sötét szemfesték.

Wednesday Addams

wednesday.jpg

Wednesday kakukktojás a listában, mivel Christina Ricci az első rész forgatása kezdetén - 1991-ben - még csak tízéves volt, mégis telitalálat a szerepre. Olyannyira, hogy Anjelica Houston egy interjúban elmondta, Wednesday sajátságos alvó-pozitúráját (két keze keresztbe téve a mellkasán, mint a múmiáknak) maga Ricci találta ki.

Lisbeth Salander

lisbeth.jpg

Stieg Larsson A tetovált lány könyvsorozata akkora siker volt, hogy svéd és amerikai filmváltozatok is készültek belőle. Előbbiben Noomi Rapace volt a címszereplő, a hollywoodi változatban pedig Rooney Mara. Mindketten jól hozták a komplex Lisbeth-figurát, aki egyszerre érzékeny nő és kőkemény lázadó.

Lydia Deetz

lydia.jpg

Winona Ryder 17 éves volt, amikor eljátszotta a Beetlejuice (1988) egyik főszerepét, amivel azonnal beírta magát a goth-filmtörténelembe. Most, 35 évvel később a film folytatást kap és Winona újra magára ölti a fekete sminket és tüsi frufrut. Filmbéli lányát pedig nem más alakítja, mint a Wednesday-jel világhírűvé vált Jenna Ortega.

Demóna

demona.jpg

A Hamupipőke-sztori gonosz tündére, Maleficent igazi goth-ikon: éles arccsontok, fekete szarvak és szárnyak, hosszú palást és vérvörös száj. Angelina Jolie ragaszkodott az ijesztő pofacsontokhoz, ami nem tetszett a producereknek, mert ők a szépségével akarták eladni a filmet. A félelmetes maszk olyan jól sikerült, hogy a kislány Hamupipőkét csak saját lánya, Vivienne tudta eljátszani, mert a színészgyerekek féltek tőle.

Abby Sciuto

abby.jpg

Az NCIS szexi, frufrus halottkémjét Pauley Perrette alakította 14 éven keresztül és a sorozat egyik legkedveltebb figurája volt. Öltözködési stílusa úgynevezett "spice gothic", de kislányos személyisége ellenére kiváló törvényszéki szakértő. Érdekesség, hogy a színésznő maga is kriminológiából szerzett diplomát.

Tiffany Valentine

tiff.jpg

Annak ellenére, hogy - a filmek nagy részében - egy baba, Chucky menyasszonyának igenis helye van a listán. Az eddigi szépségekkel ellentétben Tiffany haja nem fekete, hanem platinaszőke, mégis maradéktalanul hozza a goth-stílust. Csodás dekoltázsa Elviráéval vetekszik és velejéig gonosz sorozatgyilkos, tehát egyenesen ellenállhatatlan.

Képek forrása: IMDB, Pinterest, Reddit