A zombiapokalipszis olyan örökzöld téma, amire mindig van igény. Ebből adódóan viszont minden valamirevaló horrorrajongó olyan sok zombifilmmel találkozik az élete során, hogy egy idő után már belefásul a szokásos forgatókönyvbe. Az olyan jól ismert, modern klasszikusokat, mint a Vonat Busanba: Zombi expressz vagy a Rec most mellőzném, inkább hat underground, nem amerikai alkotást mutatok, amely szintén üdítően friss megközelítést hozott a műfajba. Spoilermentes ajánlók következnek.

szomorusag.jpg

A kép forrása: Slash Film

A horda (La Horde – 2009)

Ez a francia alkitás pontosan úgy kezdődik, mint egy bűnügyi történet, és már az első jelenetben több izgalom, valamint karakterépítés van, mint egy mai hollywoodi akciófilm teljes másfél órájában. Pár rendőr egy illegális rajtaütés keretében akar leszámolni egy csapat bűnözővel, de a toronyházat ellepik a zombik, így kénytelenek egyesíteni erőiket a túlélés érdekében. Jó karakterek, akció és kreatív fegyveres gyilkolászás teszi A hordát egy kiemelkedő horrorfilmmé.

Szomorúság (The Sadness – 2021)

Egy tajvani horror, amiben az emberek nem is igazán emberevő zombivá, hanem inkább őrült szadistává változnak, így pedig talán még ijesztőbbek. A sztoriban egy fiatal pár próbálja megtalálni egymást a vérfagyasztó káoszban, ahol a fertőzöttek az erőszak és kínzás elképesztő formáit kényszerítik a túlélőkre. Nem marad más, csak a "szomorúság."

Rammbock (Rammbock: Berlin Undead – 2010)

Ez a német-osztrák alkotás bizonyítja, hogy a germánok is képesek ütős zombifilmet csinálni. A film low budget és még egy órás sincs, mégis erősen ajánlom. A történetben egy férfi Berlinbe utazik volt barátnőjéhez, aki nincs otthon, viszont a lakosság elkezd vérszomjas emberevővé változni, így egy vízvezeték-szerelővel elbarikádozza magát a lány lakásában. A többi szomszéddal együtt próbálják túlélni a rémálmot.

Túlélők (Alive – 2020)

Dél-Korea meglepően igényes horrorfilmeket és sorozatokat gyárt, ez is egy ilyen gyöngyszem. Egy fiatal srác lakása viszonylagos biztonságából nézi, ahogy kitör az apokalipszis és az egész város zombivá változik. A várakozás óráiból hetek, hónapok lesznek: elmegy az internet, majd elfogy a víz és élelem. Amikor már kezdi feladni a reményt, észrevesz egy lányt a szemben lévő házban.

Az Éhezők (Les Affamés – 2017)

Ebben a francia nyelvű, csodásan fényképezett kanadai horrorban egy Quebec melletti kis faluban terjed el egy vírusfertőzés, amely a lakosságot vérszomjas zombivá változtatja. Ilyet már százszor láttunk, ez a film azonban nem a tipikus amerikai megközelítéssel operál. A szereplők szinte végig igyekeznek csendben maradni és halkan mozogni, hogy ne hívják fel magukra a zombik figyelmét. A vérontás is kevés, cserébe nagyon hatásosan adagolva, így nem a fröcsögő mészárlás, hanem a mesteri feszültségkeltés miatt rágjuk le a körmünket a stáblistáig.

One Cut of the Dead (2017)

Egy japán alkotás, aminek a címét talán úgy fordíthatnánk, hogy "Holtak snittje", és jól sejted, valamilyen szinten vígjáték is ez a film, de egészen biztos, hogy ilyet még nem láttál. A történetben egy stáb forgat egy kis költségvetésű zombifilmet, a munkálatok során viszont egyre nő a feszültség a rendező és a színészek között. A valósághű alakításoknak viszont felettébb jót tesz, hogy igazi élőhalottak lepik el a forgatási helyszínt. A sztori mondhatni "film a filmben", egy igazi hullámvasút, és minél kevesebbet tudsz róla, annál élvezetesebb lesz megnézni.