• Már Neill Blomkamp is lemondott az Alien 5-ről
  • A filmből tulajdonképpen néhány látványterven kívül semmit sem ismertünk
  • De az Alien3-at és az Alien Resurrectiont el akarták törölni
  • A 20th Century Fox és Ridley Scott egyaránt ludas lehet a projekt vesztében
  • Az Alien: Covenant nem teljesít jól a kasszáknál
  • A rajongók megosztottak
  • Böjtinek például tetszett

Sokat olvastam mostanában, hogy inkább Neill Blomkamp csinálta volna meg az Alien 5-öt, minthogy Ridley Scottnak adtak pénzt az Alien: Covenantra. Na most, ez már eleve ostoba elképzelés, hiszen mikor Blomkamp előállt néhány koncepciórajzzal (tehát nem kész forgatókönyvvel vagy egy treatmenttel, esetleg valami sztoriötlettel), az Alien: Covenant már készülőfélben volt, és nyilván nem fogja a 20th Century Fox leállítani a munkálatokat egy olyan ember rajzai miatt, aki eddig nem tett le túl sok mindent az asztalra.

De ha mér a Covenant után zöld utat is kap a projekt, én annak sem örültem volna. Eleve viszolygok az ötlettől, hogy a nagymama Ripley és a nagypap Hicks szaladgáljon járókerettel az idegenek elől. Másrészt, én szeretem az Alien3-at és az Alien: Resurrectiont, Blomkamp pedig azokat el akarta törölni, hogy Aliens 2-t csinálhasson. S ezzel nem voltam egyedül, hiszen a hír kipattanásakor az Alien rajongói tábor azonnal két részre szakadt: az egyik párt üdvözölte az ötletet, a másik meg melegebb éghajlatra küldte Blomkampot.

A Foxot természetesen a pozitív oldal miatt elkezdte érdekelni az ötlet, le is ültek a rendezővel tárgyalni, ugyanakkor félhivatalosan jelezték, hogy nem fogják eltörölni az utolsó két filmet – nyilván kellemetlen, hogy a potenciális mozilátogatók (és egyben azok, akik megveszik a kapcsolt terméket) egy része elég negatívan fogadta az ötletet.

Aztán persze jöttek a problémák. Nyilván Ridley Scott kicsit nagyobb név a szakmában, mint Neill Blomkamp, ráadásul az öreg saját produkciós cégével (saját pénzével) is beszállt a Prometheusba és az Alien: Covenantba, ami nyilván komoly beleszólási alapot ad neki. Bár Scott cáfolta, hogy miatta került parkoló pályára az Alien 5, de én nem tartom kizártnak, hogy valóban volt hozzá köze.

Ugyanakkor a Chappie hatalmas buktája valószínűleg a Fox kedvét is elvette. Bízzanak dollármilliókat egy olyan emberre, akinek három nagy költségvetésű filmjéből kettő megbukott, ráadásul az ötlete már koncepció szintjén megosztja a rajongókat, miközben ott van nekik Ridley Scott, aki még pénzzel is beszáll? Azt hiszem, érthető, hogy a Fox erre a kérdésre azt válaszolta: most biztos nem. És nagyon úgy tűnik, hogy azóta a válasz így módosult: máskor sem. Ugyanis a The Verge-nek adott interjújában Neill Blomkamp maga vetett keresztet a projektre.

„Azt hiszem, teljesen halott” – mondta. „Ezen a ponton magabiztosan feltételezhetjük ezt. Szomorú. Sokat dolgoztam ezen, és szerintem nagyon jó lett volna. De politikai okokból nem lesz belőle semmi.”

„politikai okok” alatt természetesen a Fox üzletpolitikáját értette, és ki is fejtette: „Ridley Soctt a példaképen volt, míg felnőttem. Tehetséges ember, aki az Aliennel meghatározta az életemet. Igyekeztem tiszteletteljes lenni és nem belerondítani az általa teremtett világba. (Megj.: azzal, hogy eltöröl két filmet is nem rondít bele és tiszteletteljes? He?) Ha a körülmények mások lettek volna, és nem érzem úgy, hogy közel kerültem valamihez, amihez Scott nyilvánvalóan nagyon komolyan kötődik, akkor a dolgok talán máshogy alakultak volna. De olyan tiszteletteljes akartam lenni, amennyire csak lehetséges.”

Szóval most már Ridley Scott producer, Neill Blomkamp rendező és valójában a Fox is azt mondja, hogy ebből a filmből semmi sem lesz. Persze, hogy jól jártunk-e ezzel, azt nem tudni. Sajnos tény marad, hogy néhány, a rajongók igényeit kielégítő koncepciórajzon kívül ebből a filmből mi semmit nem láttunk. Ennyi alapján meg nem állíthatjuk, hogy jobb lett volna-e, mint az Alien: Covenant.

Ugyanígy nehéz lenne megjósolni, mi lesz most az Alien univerzum sorsa. A Covenant nem teljesít jól a kasszáknál (97 millióba került, az USA-ban 67,2, a világ többi részén 106,6 milliónál jár), de például a Rottentomatoson kritikailag ez a harmadik legjobb Alien-film. Az biztos, hogy a tervezett négy Prometheus folytatás nem fog megvalósulni, de ez már a film bemutatója előtt biztosnak tűnt, hiszen Scott interjúiból kiviláglott, hogy maga sem tudja, hány folytatást akar (legutóbb – a premier előtt – már csak egy, talán két filmről beszélt). Személy szerint örülnék még legalább egy folytatásnak, mert a Covenant tetszett, és ha már ennyit vesződtek a Prometheus-szállal, kapcsolják szépen hozzá az Alien történetvonalához.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!