Furcsa kijelentést tett James Cameron, aki nemrég még az E3-on méltatta a játékipart, illetve ott mutatta be (értsd: reklámozta...) filmjét és a belőle készült játékot is. Sigourney Weaver, az Alien-filmekből is ismert híres színésznő ugyanis igen gyakran dohányzik a filmben, ezzel pedig kivívta bizonyos szervezetek ellenséges hangulatát, mivel szerintük ezzel „rossz példát mutat a fiatalságnak”. James Cameron, a film rendezője kicsit furcsán védekezett: szerinte Sigourney karaktere szándékosan ilyen. „Grace durva, iszik, káromkodik és cigizik. Szó sem volt arról, hogy ő követendő példa lenne.” Ez idáig mind rendben is lenne, azonban Cameron kissé meghökkentő -- és talán enyhén meggondolatlan -– további kijelentésével alaposan felborzolta a kedélyeket.

„Grace karakterének az a lényege, hogy teljesen elhanyagolja emberi testét, csak az avatárjával törődik, ez pedig tulajdonképpen nem más, mint a mi igen éles kritikánk az olyan emberekről, akik túl sokat foglalkoznak a digitális avatárjukkal -- tehát itt az internetes- és videojátékosokra gondolunk.”

Persze művészi szempontból valahol érthető, hogy Cameron igyekszik jellegzetes tulajdonságokkal felvértezni egyik főszereplőjét, azonban talán nem túl szerencsés ezekkel a kissé már unalmas és irritáló sztereotípiákkal megint előhozakodni -- különösen egy olyan rendezőnek, akinek filmjeit és legutóbbi alkotását is játékosok milliói nézték meg. Arról nem is beszélve, hogy ha volt olyan játék, amely miatt nem hizlaltuk a hátsónkat, mert túl sokat játszottunk vele, az éppenséggel pont az elég vacakul sikerült Avatar adaptáció...