Annak ellenére, hogy a játék a toplisták élén csücsül, a legnagyobb hírverést mégsem a játékmenetének vagy grafikájának köszönheti, hanem a szigorú másolásvédelmének, amiről majdnem napi rendszerességgel híreznek a különböző internetes oldalak. Az EA már megtette a kötelező lépéseket az ügyben, de ez úgy látszik, a marylandi Melissa Thomast hidegen hagyja, és beperli az EA-t a kiadó által használt másolásvédelem miatt.

A hölgy állítása szerint a Spore telepítése közben észrevétlenül kerül fel a számítógépekre a SecuROM nevű másolásvédelmi program, és ezzel nincsenek tisztában a vásárlók. Az alkalmazás a számítógép kernelébe települ, és ezután a háttérben figyeli, mit csinál a felhasználó, és bizonyos feltételek mellett megakadályozza abban, amit csinál, sőt még a hardverelemek működését is gátolhatja. A SecuROM-ot szerinte nem lehet eltávolítani, még úgy sem, ha magát a játékot eltávolítják.

A Courthouse News Service oldalán megtekinthetjük a teljes vádiratot, amiben észrevehetjük, hogy Melissa nemcsak a saját, hanem az összes hasonlóképpen járt vásárló érdekében szólal fel. A 35 oldalas dokumentumban többek között részleteket olvashatunk a Spore gyakran ismételt kérdéseiből (GYIK, vagy angolul FAQ), jelezve, hogy az EA itt nem említi a SecuROM csendes telepítését, és az Amazon néhány felháborodott felhasználójának az értékelését is elolvashatjuk.

Miss Thomas és a hasonlóan járt vásárlók követelik a cégtől az igazságtalanul szerzett profit visszafizetését, valamint kártérítést a jogsértés (a SecuROM észrevétlen feltelepülése) okozta károk, a tisztességtelen versengés, és a vásárlói jogok megsértése miatt.

Az EA még nem reagált a dologra, és kétséges, hogy valaha is fog, de minden bizonnyal a kiadó legjobb ügyvédei már rajta vannak az ügyön.