A napokban írtunk arról, hogy az amazon.com felhasználók vadul lepontozták a játékot, mert az DRM-mel van szállítva. A felháborodás fő oka, hogy a játékot csupán három gépre lehet telepíteni, illetve ennél többször nem lehet újra installálni. Azonban Mariam Sughayer (EA) szerint ez a "három install szabály" bőven elegendő, hiszen az adataik szerint a játékosok 77 százaléka csak egyszer telepít, a maradék 23 százalékuknak pedig nincs szüksége a kettőnél több telepítésre.

„Az EA nem változtatott az alap másolásvédelmi rendszerén. Egyszerűen csak megváltoztattuk a hitelesítés módját, az eddigi módszerről -- ami indításonként ellenőrizte a játék eredetiségét -- az egyszeri online eredetiségvizsgálatra. ”

„A játékot három különböző számítógépre lehet telepíteni -- az irodában, vagy otthon, a család számára. Amit nem lehet megtenni, az a másolatok készítése, és ezek terjesztése az interneten keresztül.” - Mariam Sughayer.

Haladjuk tovább, mégpedig a játék kézikönyvéhez, amiben sajnálatos módon egy félrenyomtatás történt, és ennek folyamán a vásárlók abba a hiszembe kerültek, hogy egy Spore-hoz több hozzáférés (account) csatolható. Azonban az Electronic Arts fórumán a cég szószólója tisztázta a dolgot, és elmondta, hogy egy Spore-hoz csak egy account tartozhat, bármi mást ír a kézikönyv ezzel kapcsolatban, az nem igaz.

Továbbá az EA cáfolta azt a híresztelést, miszerint a játék másolásvédelme spyware programot telepítene a felhasználók gépére. Ez a feltételezés meglehetősen megbízhatatlan forrásból, egy gamasutra.com-os hozzászólásból indult, és úgy látszik, hamis volt az állítás.

„… a másolásvédelem teljességgel gallyra vágja a számítógépet, mert egy lehallgatóeszközt telepít az EA számára. Ha ezt a védelmet fogja használni az EA az összes jövőbeli játékéhoz, akkor azt hiszem, nem veszek több játékot tőlük.”

Végezetül pedig beszéljük arról, hogy a Spore jó úton halad, hogy az egyik legtöbbet letöltött játékká váljon. A Big Champagne P2P kutató cég felmérései szerint a játék a szeptember 1.-i megjelenését követő tíz napban több mint 170 ezren töltötték le. Eric Garland, a cég fejese szerint ez már rendhagyónak minősül. Hogy tetézzük a bajt, a Piratebayről a deathkitten nevű felhasználó és más hasonszőrű feltöltők is arra biztatják az embereket, hogy ők is illegális úton szerezzék be a játékot, mert (szerintük) „ez így helyes.”