George Lucas neve már egybeforrt a Csillagok háborújával, születésnapja pedig május 14-én esedékes. Bár a vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy mennyire volt jó ötlet Lucastól, hogy 2012-ben eladta a Star Wars jogait a Disneynek, azzal mindenki egyetért, hogy a klasszikus trilógia megkerülhetetlen, ikonikus mérföldköve lett nemcsak a filmművészetnek, de a popkultúrának is. De ki is George Lucas valójában?

fsuxhqjuaaamw0j.jpg

A híres filmrendező 1944. május 14-én született Modesto városában, Kaliforniában. Apja egy írószerboltban dolgozott és azt szerette volna, ha George is ugyanebben a szakmában helyezkedik el – csakhogy a srácot ez egyáltalán nem érdekelte. Helyette rengeteg képregényt olvasott és imádta az autókat (minél gyorsabb, annál jobb). A főiskolán antropológiát és pszichológiát tanult, szeretett volna írással foglalkozni, majd a Dél-kaliforniai Egyetemen belekóstolt a filmezés világába. Miután megszerezte diplomáját, dolgozott vágóként és világosítóként is, a THX 1138 rövidfilmjével pedig elnyerte a Nemzeti Diák Filmfesztivál fődíját, ami új utakat nyitott meg előtte. Megismerkedett Francis Ford Coppolával, aki segített neki összehozni élete első egészestés filmjét – ez lett az American Graffiti (1973).  Ezzel mindjárt öt Oscar-díjra jelölték, és az elképesztő siker annyi bevételt hozott a konyhára, hogy megalapíthatta a saját cégét, Lucasfilm néven, amivel elkezdődhettek a Csillagok háborúja munkálatai. Tunéziában forgattak, méghozzá a sivatagban, néha napi 18 órában, ami elég rendesen kikészítette a teljes stábot. A végeredmény látva azonban minden egyes izzadtságcsepp megérte.

star-wars-40th-anniversary.jpg

Érdekesség, hogy a nagyobb filmstúdiók és Hollywood pénzzel kitömött producerei élből elutasították ezt a furcsa sci-fit, amiben emberek fénykardokkal hadonásznak és csápos lények beszélgetnek füstös kocsmák mélyén. Végül a 20th Century Fox rábólintott az ötletre és a többi már történelem. Jöttek a folytatások, és a Spielberggel közös Indiana Jones-filmek, majd a ’90-es években újra nekiállt rendezni, méghozzá egy újabb Star Wars-trilógiát (Baljós árnyak – 1999, A klónok támadása – 2002, és A Sith-ek bosszúja – 2005). Ezt a klasszikus trilógia elkötelezett hívei már nem fogadták túl jól, és Lucas végül 2012-ben eladta a teljes Lucasfilmet a Disneynek, potom négymilliárd dollárért. Utódjának Kathleen Kennedyt nevezte meg. A filmkészítés és az adományozás mellett mindig kellő figyelmet szentelt a videójátékoknak is. 1982-ben alapította meg a kalandjátékairól elhíresült LucasArts-ot, melynek legjobb címeiről ITT írtunk.

Képek forrása: TIME, Twitter