A LucasArts-ot 1982-ben alapította az ikonikus filmrendező, George Lucas. A cég akkor még Lucasfilm Games néven futott, a névváltoztatásra csak 1990-ben került sor. Manapság leginkább a remek kalandjátékaik miatt emlékszünk a stúdióra, amelyek tényleg meghatározták a point & click műfajt, és a többi próbálkozó számára is nagyon sokáig iránymutatóak voltak. Miután a Disney 2012-ben felvásárolta a csapatot, a LucasArts felhagyott játékfejlesztői tevékenységével, de a múltban számos olyan remekművet adott nekünk, amiket még manapság is megéri előkapni. Ezekből gyűjtöttük össze nektek a legjobbakat.

5. Maniac Mansion (1987)

Igen-igen, tudom… miért nem a Day of the Tentacle? Egyszerűen mert ránk ez az előzmény sokkal nagyobb hatást gyakorolt. A Maniac Mansion éppenséggel pont nem a LucasArts első játéka, de ez az a cím, amellyel igazán hírnevet szerzett. A Maniac Mansion azzal kezdődik, hogy a játékos két személyt választhat ki a hat karakterből álló listából, az általunk irányított harmadik tag maga a főszereplő, Dave Miller lesz. Mindegyik karakter más-más képességekkel rendelkezik, amelyekkel bizonyos rejtvényeket lehet megoldani. Ez óriási mértékben növeli a játék újrajátszhatósági értékét, mivel eltérő szereplőkkel, eltérő, alternatív útvonalakat és megoldásokat fedezhetünk fel. A SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion) játékmotor eredetileg a Maniac Mansionhöz készült, de később majdnem az összes olyan grafikus kalandjátékhoz használták, amit a LucasArts készített.

ssec9b0f4fd1ea07c0c15a072d3f862afffff2d81d1920x1080.jpg

4. Full Throttle (1995)

A Full Throttle egy meglehetősen összetett játék volt a maga idejében. A point & click kalandjátékos stílust akciójelenetekkel ötvözte (bunyók és motoros harc is akad benne), ami már önmagában elég furcsának hatott a ’90-es években. Az egyszerűen csak Ben néven ismert főhőst irányíthattuk, aki megpróbálja megmenteni a Corely Motors, egy motorkerékpár-gyártó cég alapítóját, és helyreállítani bandája jó hírnevét. A szinkronhangok kiválóak lettek, például Mark Hamill alakította az antagonista Adrian Ripburgert. A játék a LucasArts INSANE motorját használta az átvezető videókban, ami meg is látszott a végeredményen, ugyanis akkoriban ez a technika csúcsának számított kalandjátékos berkekben. 2017-ben kapott egy Remastered kiadást, így ma is bátran bele lehet kóstolni a vad motoros bandák világába!

ss6d154dd81f76fd9a9dccaa49b96881a105eb55961920x1080.jpg

3. A Monkey Island-játékok (1990-2009)

Igen, a Monkey Island-sorozatot egy kalap alá vettük, mert különben a lista felét elfoglalná. A játékos a főszereplőt, Guybrush Threepwoodot irányítja, aki megpróbál túljárni a gonosz kalóz, LeChuck eszén, miközben igyekszik le is győzni. Mint sok más LucasArts-játék, a Monkey Island-sorozat is a humoráról és a kihívást jelentő fejtörőkről ismert. A széria összesen 5 játékot ölel fel (az újat még nem számoltuk hozzájuk), és mindegyik megpróbálta felülmúlni az előzőt. A franchise egyik szórakoztató jellemzője a sértegetős kardpárbaj-mechanika. Ennek lényege, hogy a játékos sértésekkel inzultálja ellenfelét, aki ugyanígy válaszolgat, és az győz, aki a legfrappánsabb, legvitriolosabb beszólást képes összerakni. A Monkey Island-játékok, mint a listán szereplő egyéb címek közül néhányan, napjainkra felújított változatban, javított grafikával és szinkronnal kerültek kiadásra.

mi2beach.png

2. Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992)

Indy ezen kalandja már egy teljes RetroGuru-epizódot megért korábban. Az Indiana Jones-franchise alapján készült kiváló kalandjáték valójában kétszer is megjelent. Az első kiadás lemezen, ekkor még írott párbeszédeket tartalmazva, a második kiadás pedig CD-ROM-on, és szinkronnal, valamint jelentősen javított hangokkal érkezett. A szinkronhangok jól sikerültek, és az Indiana Jones szerepére választott színész orgánuma tényleg nagyon hasonlít Harrison Fordéra. A Fate of Atlantis egy ördögien nehéz, de rendkívül szórakoztató point & click kalandjáték. Számos díjat is kapott, többek között az év kalandjátéka (1992) díjat. Többféle út vezet benne a győzelemhez, ami jelentősen növeli az újrajátszási értékét, például egy döntési lehetőségnél egy komplett földrész marad ki a kalandból, ha másképp választunk. Ha rajongsz az Indiana Jones-filmekért (az első háromért mindenképpen), akkor próbáld ki a Fate of Atlantis-t. Biztosan tetszeni fog, csak készülj fel arra, hogy néhány rejtvény megoldásához bizony a Google-t kell majd segítségül hívnod!

indiana-jones-and-the-fate-of-atlantis.png

1. Grim Fandango (1998)

A Grim Fandango egyértelműen a LucasArts mindmáig legjobb játéka. A kaland a Holtak Földjén játszódik, és a játékos maga Manuel Calavera, a csontváz, avagy a nemrég elhunytak utazási ügynöke. Manuel, vagy ahogyan gyakran hívják, Manny, megpróbálja egyik ügyfelét, Mercedes Colomart feljuttatni a vonatra, amely a túlvilág következő szintjére, az Örök Nyugalom Földjére visz. Azért teszi ezt, mert úgy véli, Mercedes jóravaló ember volt, és nem érdemli meg, hogy négy évet kelljen errefelé sínylődnie. A Grim Fandangót dicsérték frappáns művészeti stílusáért, furcsa és mulatságos karaktereiért és szellemes párbeszédeiért. A játéknak létezik egy remasterelt változata is, ha ki szeretnéd próbálni.

9b6ecd18795ec160950f8e84455c0e70.jpg

+1 The Dig (1995)

A The Dig egy klasszikus kalandjáték, amelynek történetét Steven Spielberg, az animációt pedig az Industrial Light and Magic készítette. A történet egy űrsikló legénysége körül forog, akik egy a Földbe becsapódni készülő aszteroidát próbálnak eltéríteni. A legénység az Attila nevű aszteroidára való leszállás után megtudja, hogy az nem az, aminek látszik. A The Dig rejtvényei nehezek, de rendkívül kifizetődőek is, ha sikerül megoldást találni. A történet ötlete Spielbergtől származik, de a párbeszédekért a neves sci-fi író, Orson Scott Card felelt. Méltatlanul elfeledett, máig alulértékelt alkotás.

Ezek szerintünk a legjobb és leginkább kihagyhatalan címek a stúdió felhozatalából. Neked mi a kedvenced tőlük?