A politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek köszönhetően nemzetközileg 1911-ben, Magyarországon pedig 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot. Az időpont még 1913-ban került március 8-ra, emléket állítva a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának, más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek. A jeles esemény apropóján úgy gondoltuk, bemutatunk nektek 5 különleges női karaktert a videójátékok világából, akik nem csak szórakozást vittek a gamerek életébe, de milliókat inspiráltak az egész világon. A lista természetesen szubjektív, vágjunk is bele!

ALOY - HORIZON ZERO DAWN 

A 2017-ben debütált Horizon Zero Dawn kirobbanó sikeréhez egyértelműen hozzájárult, hogy a fejlesztők egy sztereotípiáktól és mindenféle sallangoktól mentes főszereplőt hoztak létre Aloy személyében. A karakter úgy hozza az erős női archetípust, hogy közben megmarad egy vicces, kíváncsi, kedves, továbbá szeretetteljes lánynak, akit nem tört meg a korábban átélt kitaszítottság és az elszenvedett veszteségek. Ki kell emelnünk, hogy Aloy életre keltésében kulcsszerepet vállalt Ashly Burch szinkronszínésznő, aki hangja mellett kivette részét a motion capture munkálatokból is. 

ELLIE - THE LAST OF US

A nehéz idők erős embereket formálnak, tartja a közhelyes mondás, a The Last of Us-sorozatban megismert Ellie-vel kapcsolatban viszont mindez tökéletesen megállja a helyét. A fiatal lánynak már nagyon korán meg kellett tapasztalnia, milyen kihívásokkal kell szembenézni egy posztapokaliptikus világban, ahol a legnagyobb veszélyt sokszor nem is a gombák okozta zombik, hanem maguk az emberek jelentik. Függetlenül a sorozatos traumáktól és tragédiáktól, Ellie nem adja fel a harcot és jelleme folyamatosan fejlődik a játékok során, megélve minden érzelmet, ami a felnőtté váláshoz és az azzal járó felelősség elfogadásához szükséges. 

SENUA - HELLBLADE: SENUA'S SACRIFICE

A 2010-es évek közepén az akkor még független stúdióként működő Ninja Theory hatalmas kockázatot vállalt azzal, hogy a tripla-A piacra szánt Hellblade: Senua's Sacrifice főhősének egy mentális betegségekkel küzdő női főszereplőt választottak. A történet szerint Senua gyerekkorától kezdve erős pszichózisban szenved, folyamatosan hallucinációi vannak és hangokat hall, melyek végig kísérik mitológiai pokoljárását elveszett szerelme után. Ezen körülmények azonban nem rettentik el főhősünket, szembe néz a benne rejlő sötétséggel és akárhányszor is veszti el a csatát, nem adja fel és csak megy tovább előre, hogy egyaránt megnyerje a háborút a világ borzalmaival és lelkének bugyraival.

CORTANA - HALO 

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a legyőzhetetlen spartan harcos Master Chief mellett Cortana, az „intelligens mesterséges intelligencia" is teljes rangú főszereplője a Halo-sorozatnak. Eleinte a karakter sziporkázó megjegyzéseivel és csípős humorával lopta be magát a rajongók szívébe, később azonban a fejlesztők új irányba indultak és ránk szabadították a gépben rejlő szellemet. Cortana személyiségfejlődésének csúcspontja egyértelműen a Halo 4, melyben az előre elrendelt élettartamának végén olyan mély emberi érzelmeket mutat, az örömtől kezdve a haragon át egészen a szerelemig, hogy kétség sem fér hozzá, ő valóban él. 

LARA CROFT - TOMB RAIDER

Listánk végső szereplője nem más, mint a videojáték világ talán leghíresebb női karaktere, a Tomb Raider szériából ismeretes Lara Croft. A hősnő kalandja még 1996-ban kezdődött és azóta egy tucat játék keltette életre a fegyver és közelharc szakértő archeológus kalandort. Sajnálatos módon túlszexualizálása és sok szempontból egydimenziós személyisége egy időben elég megosztóvá tette Larát, a 2013-ban indult reboot széria azonban árnyalni kezdte jellemét. A változtatásoknak hála a karakter már nem csak a legyőzhetetlen, mindenben is tökéletes státuszban tündököl, hanem megismerhettük félelmeit és gyengéd oldalát is. 

Nektek ki a kedvenc női karakteretek a videojátékok világából?