A Horizon Zero Dawn 2017-ben jött, látott és győzött. A játékosok hamar megszerették furcsa világát, amelyben állatokra hasonlító robotok jártak a tájakon, miközben az emberek középkori szintre fejlődtek vissza. A régi civilizációnak pedig már csak a romjait pillanthattuk meg. Hogy hogyan alakult ki ez a világ, azt Aloy, egy születése okán száműzött Nora harcosnő szemén keresztül ismerhettük meg, egy kalandos történet során. Hősnőnk sztorija pedig hamarosan folytatódik, hiszen február 18-án, azaz a jövő héten érkezik a Horizon Forbidden West. Mi pedig ennek apropóján felelevenítjük a Zero Dawn öt legemlékezetesebb pillanatát, hogy ezzel is kedvet csináljunk a folytatáshoz. Vigyázat! Ha még nem játszottad végig a játékot, az összeállítás komoly spoilereket tartalmaz!

5. A tréning montázs

A Zero Dawn remek nyitánnyal rendelkezik. A tutorialként is funkcionáló prológus nemcsak az irányítással ismertet meg minket, de bepillantást enged a világba, és ami fontosabb, megismerteti velünk Aloy-t. Miközben még gyermek hősnőnk felfedezi az ősök tiltott barlangját, megleli első FOCUS-át, robotokat kerülget és megment egy ifjú Norát, alapos képet kapunk arról, miféle leányzó is ő. Így, amikor elhatározza, hogy felkészül a próbatételre, aminek segítségével visszatérhet a Nora törzsbe és végre megkérdezheti a mátriárkákat, hogy miért is száműzték, nem lepődünk meg eltökéltségén. Az ezt követő edzésmontázs, bár kicsit sablonos húzás, de még ezzel együtt is a Zero Dawn egyik legjobb pillanata. Ahogy a kislány felnőtt nővé érik, s közben egyre ügyesebbé válik a harcban, vadászatban, sziklamászásban és rejtőzésben, úgy nő hozzá a szívünkhöz.

4. GAIA utolsó nagy dobása

Hosszú az út, mire Aloy-jal együtt végre választ kapunk a játék legelső kérdésére: honnan származik ez a rendíthetetlen lány? És persze sok más kérdésre is. Miért hasonlít a GAIA-t megalkotó, ezer éve halott Elisabeth Sobeck-re? Miért fordultak Aloy születése előtt nem sokkal az emberek ellen a robotok, amiket a világ és az emberiség újra megalkotására építettek? És miért szabadult el HADES? Ezeket válaszolja meg egy remek jelentben maga GAIA, amikor Aloy végre bejut az All-Mother nevű hegy mélyén megbúvó ELEUTHIA-9 nevű bunkerbe, ahol az első Norák, illetve valószínűleg a többi helyi törzs tagjai születtek.

3. Sylens megmenti a napot

Mint minden hősnek, úgy egyszer Aloy-nak is kudarcot kellett vallania. Ez a pillanat akkor jött el, amikor behatolt a Shadow Carják fővárosa, Sunfall alatt húzódó létesítménye, ami a Zero Dawn-projekt főhadiszállásaként szolgált. Lényegében itt született meg GAIA és alprogramjai, köztük HADES. Ám Aloy jelenlétét felfedezi a HADES-t követő Eclipse és elfogja, majd a város hatalmas arénájába, a Sun-Ringbe küldi, hogy ott lehelje ki a lelkét. Ám Aloy-t nem olyan fából faragták, mint akit csak úgy eltaposhat egy Behemoth. Hősnőnk legyőzi a gépszörnyet, erre ellenfele, Hellis két Corruptort küld rá. Aloy azonban ezektől sem retten meg, készen áll az újabb harcra. Ám ekkor megjelenik Sylens, aki eddig gyanúsan távol maradt az eseményektől. Roboton lovagolva, nyomában három Ravagerrel kimenti Aloy-t, miközben a dühös Hellis tehetetlenül üvölt utána: áruló! Igazán remek pillanat, nagyszerű zenével.

2. Rossz hír, jó hír

A pillanat, amikor végre megtudjuk azt, amit az első trailerek óta tudni szeretnénk: mi történt az emberiséggel és miért nyüzsögnek a Földön robotok. A Guerrilla Games nem is aprózta el a dolgot, mindjárt két különálló cutscene-t rittyentett össze magyarázatnak. Az elsőben Herres tábornok az életkedvünket is elveszi, ahogy felvázolja, hogy az élet milyen ütemben fog az utolsó baktériumig kihalni, és ez ellen senki sem tehet, elkerülhetetlen. Mindezek tetejében a Zero Dawn sem egy csodafegyver, ami megmenti majd az emberiséget. A válaszok pedig újabb kérdéseket szülnek, amiket maga Elisabeth Sobeck válaszol meg egy olyan ütős prezentációban, hogy a végén már szinte nekünk is kedvünk lenne önként jelentkezni a projektbe. Vagy legalábbis még inkább meg akarjuk állítani HADES-t.

1. Aloy megtalálja Elisabeth-et

A Horizon Zero Dawnba nagyon sok órát lehet beleölni, így alaposan megismerhetjük Aloy-t. Így azzal is tisztában lehetünk, hogy mennyire vágyik egy anyára. Elisabeth-ben megleli ezt az anyát, emiatt a felkutatása válik a legfontosabb motivációs erővé. Talán még a világ megmentésénél is fontosabb. Átérezzük ezt a vágyat, így amikor az epilógusban Aloy megleli ezer éve halott „édesanyját”, aki az életét áldozta azért, hogy az élet visszatérjen a bolygóra, az igazán szívszorító. Ahogy Elisabeth arról beszél, milyennek képzeli el sosem volt lányát, és közben Aloy a FOCUS-on keresztül megpillantja a nő arcát, akkor az ember óhatatlanul elmorzsol egy könnycseppet, ezzel pedig a játék legjobb jelenetévé és remek befejezéssé válik. Érdekesség, hogy a Sobeck Ranch, ahol Elisabeth nyugszik, Nevadában van, azaz a Tiltott Nyugaton, szóval lehet, hogy a farmot még viszontláthatjuk a Horizon Forbidden Westben.

Mindez persze csak egy szubjektív lista, és persze simán elférne itt sok más nagyszerű pillanat is. Például Aloy nevelő apja, Rost halála. Vagy az a momentum, amikor Aloy bejut az All-Mother hegy alatt fekvő cradle-be. És persze említhetnénk azt a momentumot is, amikor hősnőnk a próba előtt egy házban éjszakázik a többi jelölttel, és az egyik harcos, meg az egyik jelölt is kóstolgatja. S a sort még lehetne folytatni, mert rengeteg nagyszerű pillanata van a játéknak.