Zombik. A videójátékok világában az 1982-ben, Atari 2600-ra megjelent Entombed óta velünk vannak, és csak úgy, mint filmes társaik, itt is rengeteget fejlődtek. Egy nagyon szigorú szabályt meg kellett hoznom ezen lista összeállításakor, mégpedig, hogy az élőholtak a klasszikus, korai horrorfilmes értelmükben válogatom be, vagy épp hagyom ki. Ez azt jelenti, hogy a The Last of Us fertőzöttjei, vagy a Days Gone hordái végül lemaradtak, és inkább a régimódi, csoszogó, hörgő, agyra éhes élőholtak kapták a főszerepet. Szerencsére ezekért sem kell a szomszédba menni, hiszen rengeteg videójáték hozta be őket ellenféltípusként, úgyhogy ezek közül következzen most öt emlékezetesebb cím.

5. Plants vs Zombies

A tower defense műfaj klasszikusa, amelynek alapkoncepciója bot egyszerű, mégis milliók imádják. Megvannak benne az említett műfaj tipikus jellegzetességei, hiszen a házadat kell megvédened az élőhalottaktól, csak épp cuki kis növényeiddel. A játék érdekessége, hogy a napfényt egyfajta fizetőeszközként használja, így minél többet gyűjtesz, annál több növényt tudsz bevetni a lomhán csoszogó rusnyaságok ellen. A Plants vs. Zombies-t az teszi ennyire nagyszerűvé, hogy tényleg bárkinek való (mobil)játék. Ha egy zombis címre gondolsz, gyakran a vér és a felkavaró képek jutnak eszedbe, de a Plants vs. Zombies abban kiváló, hogy mindenki számára abszolút szórakoztató. Zenéje fülbemászó, a képi világa hihetetlenül aranyos, és ha kellőképp magába szippant, akkor hirtelen azon kapod magad, hogy hozzám hasonlóan még manapság is leülsz elé, letolni egy-egy menetet. Ó, és a Zen Gardenben mikor locsoltad meg utoljára a virágokat?

4. The Walking Dead (Season One)

Egy kiváló kalandjáték, amely az epizodikus formátumának köszönhetően hatalmas sikereket ért el, az alapjául szolgáló képregény és tévésorozat mintájára. Akár ez is lehetett volna önmagában a jól bevált franchise újabb pénznyelője – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen közel volt a tévésorozat premierjéhez. Szerencsére nem ez volt a helyzet, és a végeredmény egy hihetetlenül emlékezetes, drámai zombis cím lett. Bár nem úgy irányítod a karaktereket, mint a listán szereplő többi játékban, a The Walking Dead kóborlói azért annyira félelmetesek, mert egyfajta folyamatos fenyegetést jelentenek rád és a csapatodra. Szinte elkerülhetetlennek érzed, hogy a csoportod tagjait lassan, de biztosan elragadják ezek a rémségek, és a legtöbb, amit tehetsz, hogy a sok borzalomtól megpróbálod megvédeni Clementine-t. Egy érzelmileg is megterhelő utazás ez, amely a zombikat amolyan narratív eszközként használja, hogy bemutassa a sztori összetett karaktereit, egy rendkívül vészjósló környezetben. Nemcsak az utolsó epizód hatalmas gyomros, de ha emlékeztek, hogy mi lapult az egyik családi ház padlásán, akkor szerintem pontosan tudjátok, hogy miért van helye ennek a játéknak a listán, a sok agyatlan tucattermék helyett.

3. Dead Rising

A Holtak hajnala előtt tisztelgő túlélőhorror 2006-ban igazi szenzáció volt, mivel a konzolos játékosok egy egész generációjának hozta el a katartikus zombihentelést, amelyre addig nem igazán akadt példa. A Dead Rising az immár ikonikus Frank West, az oknyomozó újságíró történetét követte, aki egy titokzatos zombi-járvány kitörését fedezi fel egy közép-nyugati kisvárosban. A játék egy gigantikus bevásárlóközpontban játszódik, ahol a sandbox játékmenet, a furcsa rajzfilmek stílusában megjelenő főellenfelek sora, valamint a hatalmas mennyiségű testreszabható holmi mind-mind a remek szórakozás része. A későbbi folytatások csak tovább bővítették ezeket a mechanikákat, de minőségükben már elmaradtak, úgyhogy kijelenthető, hogy az eredeti Dead Rising mindig is klasszikus marad.

2. Project Zomboid

Bár a Project Zomboid még mindig csak alfa-verzióban van, már most rengeteg lehetőség rejlik benne. A The Indie Stone által fejlesztett, meglepően nehéz, izometrikus zombis túlélőjáték kevésbé szól arról, hogy utat törj magadnak a húsodra éhező hordák között, és inkább arra koncentrál, hogy képes vagy-e együttműködni másokkal. Itt a középpontban a csapatmunka áll: együtt kell lootolnotok és alkalomadtán megvédenetek egymást, mert a játék bizony a realitásra helyezi a hangsúlyt. Mivel nincs igazi végcél (persze azon kívül, hogy kiderüljön, meddig tudsz életben maradni), a Project Zomboid tökéletesen alkalmas arra, hogy belemerülj a barátaiddal, akik szeretnének egy jót szórakozni, vagy akár azokkal, akik igazán próbára akarják tenni a csapatmunkához szükséges képességeiket.

project-zomboid-player-count-hq.jpg

1. Resident Evil 2 Remake

A Resident Evil 2 Remake egy igen vékony mezsgyén ingadozik a korai Resident Evil-játékok lassabb, a bőröd alá kúszó horrorja és a későbbi, még a Resident Evil 7 előtti korszak pörgősebb akció-horrorja között. Ezáltal egyszerre méltó tisztelgés az eredeti, 1998-as Resident Evil 2 előtt, és jól illeszkedik a modern zsánerbe is. A trükk – micsoda meglepetés! – a zombikban rejlik. Bár a remake mozgás- és célzásvezérlése modernnek és könnyebben kézreállónak tűnik, minden egyes élőholt képes benne annyi golyót (akár fejlövést is) bekapni, hogy utána egyből feláll, és közelít feléd tovább. Egyszerűen sosem érezheted azt, hogy biztonságban vagy, mert hiába lyuggattál ementálivá egy ellenfelet, lehet, hogy amint hátat fordítasz, máris a nyakadba ugrik. A legfontosabb ismét a megfontoltság, a lőszerrel való spórolás, és az utolsó eldugott sarok mögé is benézés, hátha lapul ott egy kis muníció. A klasszikus értelemben vett, csoszogó, hörgő, undorítóan aprólékosan megalkotott zombik nagyon régen néztek már ki annyira hatásosan, mint itt. A Capcom megmutatta a rajongóknak, hogy ha zombis túlélőhorrort kell készíteni, akkor a sok melléfogás után bizony még mindig pontosan tudják, hogy mi kell a népnek.

Ez az ellenféltípus mindig is remek alapanyagként szolgált egy kellően hátborzongató horrorjátékhoz, és ez a jövőben sem lesz másként. Noha filmes társaikhoz hasonlóan a digitális élőholtak is evolválódtak, abban biztosak lehettek, hogy amíg ennyire felkapott a téma, ők rendre ki fognak kelni sírjaikból, hogy borsot törjenek az orrunk alá. A lista utolsó helyezettjén sokat rugóztam, ugyanis több napig biztos voltam benne, hogy a 2002-es Resident Evil (az eredeti remake-je) kerül majd a megtisztelő pozícióba, de aztán arra jutottam, hogy Leon és Claire alapoktól újraépített pokoljárása bőven megérdemli ezt a helyet. A játék tanúbizonyságot tett róla, hogy még manapság is mennyire kedvelt a zombis horror műfaja. Erre pedig újabb remek példa a nagyszerű Dying Light 2: Stay Human, ami ismét hosszú napokra (hetekre?) képes beszippantani egy zombiapokalipszis kellős közepébe.