Bár a különböző kliensek és áruházak kicsit felszabdalják a platformot, azonban a PC játékok terén ezzel együtt is elképesztő kínálattal büszkélkedhet. Legyen szó indie gyöngyszemekről, AAA címekről vagy multiplatform megjelenésekről, mindenki találhat számára megfelelőt a Steam, a GOG, az Epic Games Store, a Uplay vagy épp az Origin felhozatalában. Persze azért egyes konzol-exkluzívokat látva mindezek ellenére is támadhat néha egy kis hiányérzet az emberben, így részben reménykedve, részben reménytelenül összeszedtünk öt játékot, amit szívesen látnánk PC-n is.

Marvel's Spider-Man

Szuperhősös témában az utóbbi évek terméseiből PC-re is kijutott, ott van nekünk például a Marvel's Avengers, a Marvel's Guardiands of the Galaxy, vagy korábbra visszanyúlva többek között a Batman Arkham-széria, az Injustice 2, valamint a TT Games különböző mókás, LEGO kockákból felépített adaptációi. Mindez persze nem pótolja a barátságos Pókember hiányát. Peter Parker kalandjait az Insomniac Games csapata elképesztő módon elevenítette meg a 2018-as, PlayStation-exkluzív Marvel's Spider-Man keretében, amit sokan hibái ellenére is a valaha készült egyik legjobb Pókember-játékként tartanak számon. Bár a Sony ennek eddig semmiféle jelét nem mutatta, de reméljük, hogy a cég PC-vel való ismerkedésének részeként előbb-utóbb ebből a játékból is kaphatunk egy korrekt átiratot.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ez már inkább csak hiú ábránd, mint valós reménykedés, a Nintendo ugyanis nem arról híres, hogy más platformokra is elhozná exkluzívjait. Mindenesetre hiába lett a napokban már öt éves, a mai napig elképesztően varázslatos és lebilincselő élményt nyújt a The Legend of Zelda: Breath of the Wild, amit egyszerűen lehetetlen utánozni. Hasonló alternatívák persze vannak, például ott a görög mitológia lényeit és isteneit mókás köntösbe öltöztető, élénk színvilággal operáló Immortals: Fenyx Rising, de azért valljuk be, az élmény közel sem ugyanaz. Le lehet fitymálni, hogy csak egy a sok nyílt világú játék közül, de akinek lehetősége volt jobban elmerülni benne, az tudhatja, hogy a The Legend of Zelda: Breath of the Wild mennyire más, mint műfaja többi képviselője. Szinte lehetetlen, hogy valaha PC-n is viszont látjuk, de ugye a remény hal meg utoljára.

Mario Kart 8 Deluxe

Arcade-es és szimulátoros vonalon is rengeteg címmel csillapíthatjuk a száguldásra irányuló vágyainkat, sőt pár könnyedebb, komolytalanabb alternatívát is találunk a PC-s kínálatban, mint a Team Sonic Racing vagy az F1 Race Stars. A színes, barátsággyilkos, tömör szórakozást nyújtó Mario Kart-sorozatnak azonban a mai napig nem akad párja, ami továbbra is a Nintendo-játékosok kiváltsága, ráadásul még olyan esélyes kihívói is konzol-exkluzívok, mint a Crash Team Racing: Nitro-Fueled. Akadnak persze időnként kisebb-nagyobb kihívói a gázpedált taposó vízvezetékszerelőnek és barátainak, de valahogy egyiknek sem sikerül ugyanazt az élményt visszaadni. Nem lenne rossz, ha okostelefonok után PC-re és befarolna a széria, egy teljes értékű felvonása, de ebben talán kár is reménykedni.

The Last of Us

Rengeteg szívszorító, megindító, lélegzetelállító és megrendítő alkotást láthattunk már az évek során, de kevés olyat, mint a The Last of Us-sorozat. A Naughty Dog díjnyertes játéka és annak folytatása elképesztő hangulatával, fantasztikusan felépített világával, ikonikus karaktereivel, emberi drámáival és lebilincselő játékmenetével igazán páratlan élményt nyújt a mai napig. No persze, csak a PlayStation-játékosoknak, hiszen egyelőre szó sem esett egy esetleges PC-s átiratról, azonban a Sony az utóbbi időben felvett jó szokásából kiindulva talán nem elképzelhetetlen, hogy pár év múlva esetleg Steamen is viszont lássuk Ellie és Joel viszontagságos történetét.

Bloodborne

Időről időre felröppen egy-egy reménykeltő pletyka arról, hogy PC-re is ellátogathat a FromSoftware egyik legkedveltebb alkotása, eddig azonban minden jel hamisnak bizonyult. A március végén már hetedik születésnapját ünneplő Bloodborne a stúdió hagyományaival szakítva a dark fantasy helyett egy még komorabb, gótikus köntöst öltve szabadította rá a rajongókra a halált hozó kihívásokat. Persze nem a helyszín és a téma volt az egyetlen újdonság, a Bloodborne ugyanis egyúttal agresszívabb játékstílusra is ösztönözte a játékosokat, hiszen egy jól időzített válaszcsapással visszacsenhették elveszített életerejük egy részét. Arról már nem is beszélve, hogy ezúttal már nem körtáncolhattak pajzsuk biztonságába bújva, a tökéletes alkalomra várva, védekezés híján pedig legfeljebb mordályukat jó pillanatban elsütve akaszthatták meg ellenfelük támadását. Kora ellenére a mai napig a FromSoftware egyik legegyedibb alkotásáról van szó, ami PlayStation-exkluzívként idővel akár még PC-re is befuthat, de persze csak akkor, ha a Sony is úgy akarja.

Ez persze csak néhány példa volt, hiszen a konzol-exkluzívok között bőven akad még a PC-s könyvtárból hiányzó gyöngyszem. Te melyik exkluzívokat látnád viszont szívesen PC-n?