Ezúton is boldog névnapot kívánunk minden Bálintnak, bár a párkapcsolatban élők – hacsak nem Bálint a nevük – február 14-ét valószínűleg inkább más okból karikázzák be minden évben a naptárban. Bizony, hiszen kis hazánkba a Halloween mellett már a Valentin-nap is rég beette magát honosított ünnepként, avagy egyre népszerűbb a szerelmesek ünnepe. Ezen a napon akár "hivatalosan" tartjuk, akár nem, szeretetünk jeleként – és a sértődés elkerülése végett – általában érdemes készülnünk legalább valami aprósággal kedvesünknek, legyen az egy szál rózsa vagy egy kellemes vacsora. A Valentin-nap varázsa persze némi együtt töltött időben is megnyilvánulhat, levezetésként, teszem azt, játékkal, még akkor is, ha az egyik fél nem kifejezetten jártas a gombpüfölés művészetében. Utóbbi esetre összeszedtünk nektek 5 videójátékot, amit bármiféle előismeret vagy gamer múlt nélkül is élvezhettek párotokkal együtt.

valentine.jpg

5. The Dark Pictures Anthology

A Supermassive Games korábbi interaktív horrorja, az Until Dawn, ugyan a több szereplő ellenére kizárólag szóló játékra lett tervezve, a fejlesztők következő projektjüknél már szem előtt tartották a közös rettegésre való igényt. A 2019 őszén útjára induló The Dark Pictures Anthology már három hátborzongató, önálló játékkal büszkélkedhet, a Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes személyében, melyek mindegyike ketten, de akár még többen is játszható online és kanapé kooperatív módban egyaránt. Mivel lényegében interaktív filmekről beszélünk, ahol többnyire döntéseket hoznunk, QTE-kihívásokat teljesítünk és felfedezve barangolunk, így ezen kvázi minimális interakciót igénylő alkotások bármelyike ideális választás lehet egy kezdő játékosnak. Már persze akkor, ha szereti a horrort.

darkpict.jpg

4. Sackboy: A Big Adventure

LittleBigPlanet-sorozat imádnivaló babzsákemberkéje PlayStation 5-re – és persze PlayStation 4-re – is megérkezett a Sackboy: A Big Adventure részeként, ami ismét szórakoztató és aranyos kihívások egész sorát tartogatja. Ugyan ebben az esetben már egy némi ügyességet igénylő platformerről beszélünk, de a Sackboy olyannyira őrületesen durva kihívásokat szerencsére nem tartalmaz, cuki karaktereivel és világával pedig bárkit azonnal elvarázsol. Jó választás lehet a műfajba való bevezetésre, ha pedig partnerünk már kellően megedződött, akár megfelelő alapot is nyújthat a későbbi platformerekhez.

sackboy.jpg

3. Captain Toad: Treasure Tracker

A Nintendo a családbarát szórakozás nagymestere, így nem meglepő módon a Nintendo Switch kínálatából is jutott ajánlónkba. A Mario-játékok ügyességet igénylő gyors ugrabugrálásából születő kudarcok gyorsan elvehetik egy kezdő kedvét a játéktól. A még a Wii U-s Super Mario 3D World keretében bemutatkozott, majd később önálló játékként folytatódó Captain Toad kihívásai azonban tempójuk és jellegük tekintetében is sokkal újoncbarátabbak. Ugrásképtelen, gombasapkás barátunkkal ugyanis diorámaként forgatható kisebb-nagyobb pályákat kell bebarangolnunk, elrejtett ékkövek és csillagok nyomában, teljesen a saját ritmusunkban. A felfedezés örömét ráadásul meg is oszthatjuk, ugyanis egy második játékos becsatlakozhat a saját karakterével, vagy akár láthatatlan védelmezőként is segíthet, többek között az ellenfelek megdermesztésével vagy épp retekeső rájuk zúdításával.

toad.jpg

2. Moving Out

A költözködés és költöztetés kapcsán valószínűleg nem a szórakozás jut először az ember eszébe, hanem a fárasztó cipekedés, manőverezés és válogatás. A Moving Out ebből a valóságban körülményes folyamatból egy fergeteges kooperatív játékot varázsol, ahol aranyos látványvilág közepette dobálhatunk dobozokat, cipelhetünk kanapékat és vonszolhatunk szekrényeket költöztető kocsink rakterébe, az éppen kézreeső útvonalon, ami vezethet az ablakon vagy akár a medencén át. A papíron talán egyszerűnek hangzó recept többnyire kaotikus rohangálással, önfeledt kiabálással és rengeteg röhejes pillanattal jár, így mindenképp érdemes felírni a listára, de hasonló alternatívának ott van még például az Overcooked-sorozat is.

1. Yoshi's Crafted World

Az első helyre végül ismét egy Nintendo Switch-cím került, méghozzá a Yoshi's Crafted World, ami alapjáraton cuki külseje ellenére bőven tartogat kihívást. Szerencsére azonban a Nintendo a kisebbekre vagy épp kezdőkre is gondolt a Mellow Mode beiktatásával, mely olyan engedményeket tesz a játékosoknak, amivel még a leghúzosabb szakaszokon is átverekedhetik magukat. Ebben a könnyített módban ugyanis kis dínójuk többek között szárnyat növeszt, amivel képes a végtelenségig lebegni, csökken az ellenfelek sebzése, nő a felszedhető szivek száma, több tojást kap az ellenfelek bekebelezése után, és a rejtett elemek is könnyebben észrevehetők.

crafted.jpg

+1 Astro's Playroom

Bár a minden PlayStation 5 mellé ingyenesen járó alkotás sajnálatos módon kooperatív lehetőséget nem tartalmaz, mégis úgy gondolom, hogy extraként itt a helye a listán. Az Astro's Playroom ugyanis kvázi techdemó jellege ellenére egy igazán zseniális és könnyed kis platformer, ami remek választás lehet bármilyen korosztályú vagy képességű játékosnak. Ráadásul, mivel lényegében a PlayStation interaktív történelemkönyve is, míg párunk játszik, mesélhetünk neki kedvenceinkről, vagy akár gyerekkori élményeinkről is, miközben szükség esetén néha-néha útmutatást nyújtunk.

astro.jpg

Ezt a pár címet ajánlanánk tehát a figyelmetekbe, Valentin-nap alkalmából, de persze kíváncsian várjuk azt is, hogy ti milyen címeket javasolnátok páros szórakozás céljára.