A videojátékoknak már számos szakmát sikerült frenetikus többjátékos élményként adaptálni, elég, ha csak a konyhagyilkos séfszimulátor Overcooked-sorozatra vagy épp a koszfészkekből otthont varázsoló Tools Up!-ra gondolunk. Most azonban eljött az ideje, hogy mint frissen vizsgázott F.A.R.T. (Furniture Arrangement & Relocation Technician), bizonyítsuk rátermettségünket, miközben elsajátítjuk a költöztetés gyakran törött ablakokkal, szellemjárta székekkel és füstölgő tévékészülékekkel járó művészetét.

Repül a kanapé, ki tudja hol áll meg

Ahogy a hasonló játékok, úgy a Moving Out esetében is az alapok egyszerűsége a nagyszerűség kulcsa: adott számú tárgyat kell meghatározott idő alatt A pontból B pontra elvinni. Ez eddig nem hangzik annyira nehéznek, szórakoztatónak, de még érdekesnek sem, ugye? A jó alapötlet természetesen önmagában kevés, de egy élénk színekben pompázó minimalista látványvilág máris sokat dob rajta, különösen mókás karakterekkel kiegészítve. Utóbbiak között szerepel a klasszikus fiú/lány opció mellett kutya, macska, gyíkember, két lábon járó cserepes növény, vagy épp személyes kedvencem, a pirítóember. Lelkes költöztetőink önmagukban is bájosak, de igény szerint testre is szabhatók kiegészítők egész sorával – mindenkire gondolva, akár kerekesszékkel is –, viszont a habot a tortán az olyan mókás apróságok teszik még édesebbé, mint az unikornisember húzta szivárványcsík, vagy épp a pirítóember fejéből szálldogáló jól, erőlködés esetén pedig koromfeketére átsült kenyérszeletek. 

A konkrét költöztetésre áttérve aranyszívű főnökünk mindig biztosít róla, hogy kvázi csak a cuccok platóra juttatása a feladatunk, az pedig, hogy azok milyen állapotban, vagy épp hány darabban érkeznek meg a megrendelőhöz, már nem a mi gondunk – pár kivétellel. Nem kell tehát finomkodnunk, nyugodt szívvel hajíthatjuk le a hűtőt az emeletről, repíthetjük ki az ágyat a hálószoba ablakán, vagy épp dobhatunk hárompontost a pirítóval, amíg időben végzünk. Mindehhez elég csupán pár gombot észben tartanunk, hiszen a tárgyak megragadásán, elengedésén, eldobásán, valamint az ugráson és egy határozott pofonon kívül másra nincs is szükségünk.

Ami viszont igazán változatossá teszi az ide-oda cipekedést, azok maguk a tárgyak és a helyszínek, melyek kombinációja számos kihívást állít elénk. A játékosok számától függően egyes bútorokat egyedül, míg másokat csak többedmagunkkal tudunk felcipelni a teherautóra, no és gyakran már-már tornyot építve férnek csak fel, és akkor még ki sem tértünk az elmászkáló állati rakományokra, vagy épp az önálló életre kelt elátkozott antik darabokra. Maguk a helyszínek is okozhatnak fejfájást, legyen az csupán egy hosszú kanapéknak megálljt parancsoló szűk forduló, egy forgalmas utca a ház és teherkocsi között, egy gombnyomásra nyíló ajtó, egy felelőtlenül hátrahagyott gereblye, egy patak, vagy akár egy szellem. A központi felületként szolgáló aprócska nyílt világban egyébként lazításként kedvünkre száguldhatunk és randalírozhatunk kocsinkkal a küldetések között, és pár érdekességet is felfedezhetünk.

Schrödinger kartondoboza

A feladatok sokszínűsége azonban itt nem ér véget. A megszokott arany, ezüst, bronz értékelés mellett az igazán maximalista játékosokra pályánként három plusz kihívás is vár, amik gyakran elég izzasztóak tudnak lenni. Előfordul persze, hogy csupán egy plusz tárgyat kell beszuszakolnunk a csomagok közé, netán egy kosarat dobnunk, de van, hogy például ablakok betörése nélkül kell teljesítenünk egy szűk folyósokkal és hatalmas bútorokkal teli pályát, ami már nem olyan egyszerű. A csillogó aranyérmekkel és a plusz kihívásokért járó pontokkal további bónusz pályákat is feloldhatunk, amikért érdemes is megküzdeni, mert rendkívül szórakoztatók. Ezen pályákkal újraélhetjük a költöztetők történelmének nagy pillanatait, így többek között egy mozgó repülőről dobálhatunk csomagokat egy mozgó teherautóba, vagy minden eddiginél nehezebb kihívásokkal nézhetünk szembe a virtuális szimulációban.

A Moving Out egy minden korosztály számára élvezetes játék, de a fejlesztők pár extra lépést is tettek annak érdekében, hogy minél több ember szórakozhasson mellette. Ennek részeként szabályozható a kezelőfelület mérete, elérhető egy diszlexia-barát mód is, valamint az Assist Mode olyan választható könnyítéseket is tartalmaz, mint például a hosszabb időkorlátok, a mérsékelt nehézség, az átugorható pályák és más hasznos segítségek. 

Végső soron a Moving Out egy mindenki számára élvezetes, rengeteg vidám percet, de számos kihívást is tartogató alkotás, remek fizikával és bájos grafikai stílussal. Azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ott a helye a kötelező darabok között minden családnál és baráti összejövetelen.