A konyhai katasztrófák forró olajtól fröcsögő és odaégett fogások gomolygó füstjébe burkolódzó otthona, az Overcooked után végre nemcsak a főzés egyszerre szórakoztató és frusztráló káoszát élhetjük át a való világ helyett egy biztonságos virtuális térben, de a lakásfelújítás kaotikus velejáróit is. A Tools Up! sok tekintetben hasonlít a Ghost Town Games zseniális szakácsszimulátorához, kezdve grafikai stílusával, ami imádnivaló módon tárja elénk a renoválásra szoruló otthonokat, környezetüket, no meg serény munkásainkat.

Az internetes multik forgatagában a Tools Up! a kevesek üdítő kivételeként a kanapén átélhető kooperatív élményre épít, aminek hála nem csak egyedül, de akár egy barátainkkal kiegészített, maximum 4 fős brigáddal is nekiláthatunk a munkálatoknak. Eleinte csak néhány kantáros nadrágos szaki közül válogathatunk, de ahogy egyre több csillagot zsebelünk be a kampány pályáit teljesítve, csapatunk úgy gyarapodik szép lassan a legfurcsább állati önkéntesekkel.

Szerencsére az anyagköltség számolgatásával és hasonlókkal nem nekünk kell bíbelődnünk. Mi csak egyszerűen kivonulunk furgonunkkal és tesszük a dolgunkat, aminek pontos részleteit a pályákon elhelyezett tervrajz rejti. Ezt böngészve, a lakás aktuális és kész állapotát összevetve kell megtalálnunk, hogy pontosan melyik szobák mely elemei szorulnak átalakításra. Ezek időnként egyetlen pillantással kiszúrhatók, néha azonban kell pár másodperc a beazonosításukhoz, mivel a játék nem mindig jelzi őket egyértelműen. A tervrajzzal továbbá az is áttekinthető, hogy hol tartanak a különböző munkálatok, illetve roppant kényelmetlen módon kizárólag ezt fogva változtathatunk a kameranézeten.

Ahogy a játékmenet, úgy az irányítás is rendkívül egyszerű, így csupán három gombra – na, jó, plusz egy analóg karra, valamint a kamera forgatásához a két vállgombra – van szükségünk a kihívások leküzdéséhez, legyen az egy fal lefestése, a régi padlószőnyeg felkaparása, egy fotel kirángatása, vagy épp a hátrahagyott szemét összeszedése. Eleinte könnyű feladatokkal kezdünk, aztán később olyan extra lépésekkel bonyolódik tovább a munka, mint az előző festés lekaparása, a tapéta esetében a gyorsan száradó plusz ragasztóréteg, vagy épp a vakolás, de idővel még az elemi erők is igyekeznek keresztbe tenni.

Mindemellett a játékot szükségtelenül megakasztva gyakran futárok hoznak utánunk egyes alapanyagokat. Ja, és mindez persze időre megy, úgyhogy minden lépésünket végigkíséri a fenyegetően ketyegő számláló. A kampány mellett a Party módban is folytathatjuk a felújítást, ahol viszont gyakorlatilag a már teljesített pályákat játszhatjuk csak újra, ezúttal a gyorsaságunkon alapuló értékeléssel.

A Tools Up! egy fantasztikus kis partijáték, amivel remekül el lehet ökörködni, ha van hozzá társaságunk. Mindemellett viszont közel sem tökéletes, így például tartalom tekintetében nem ártott volna kicsit több zenét belepakolni, ahogy a Party mód sem túl nagy vigasz, ha már rongyosra játszottátok a kampány pályáit.

Ami viszont frusztrálóbb, az a játékmenet csiszolatlansága. Sokszor nem tudunk például tárgyakat eldobni/letenni, mert karakterünk úgy ítéli meg, hogy nincs számára elég hely, az oktató rész a játék egyszerűsége ellenére is kissé hiányos, valamint a többinterakciós lehetőségeknél másodperceket veszíthet az ember azon, hogy végre rábírja munkását, hogy ugyan már, a régi padlószőnyeget legyen már szíves felszedni az ajtó kipattintása, vagy a festékes vödör felkapása helyett. Mindezek ellenére egy szórakoztatóan kaotikus kis alkotásról van szó, amit minden összejövetelre csak ajánlani tudok.