Jól emlékszem még azokra az időkre, mikor általános iskolában az volt a legnagyobb szám, ha valakinél volt otthon PlayStation 1 konzol a lakásban. Csodájára is jártunk mindannyian, és persze előkerültek a ma már klasszikusnak számító játékok. Tekken 3, Gran Turismo 2, Tomb Raider, és az első Harry Potter-játék is, a Harry Potter and The Sorcerer's Stone. Igazából órákra le tudott kötni minket a színes Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsék keresgélése, vagy a csokibéka-vadászat, de a franchise hamar új utakra tévedt. Ahogy a filmek is elkezdtek egyre sötétebb hangvételt felvenni, úgy lettek a Potter-játékok is egyre komplexebbek, sokszínűbbek. Listánkban ötöt gyűjtöttem ki nektek, amikre ma is megéri ránézni!

5. Harry Potter Quidditch World Cup

A Quidditch World Cup tartalmát tekintve nagyon különbözik a legtöbb Harry Potter-videójátéktól. Lényegében ez egy sport ÉS akciójáték egyben, amelynek középpontjában a kviddics (a varázslóvilág kitalált sportja) áll. A roxforti házak közötti kviddics-kupán a négy ház – a Griffendél, a Mardekár, a Hollóhát és a Hugrabug – csapatainak bármelyikében játszhatsz, sőt, alternatívaként a világbajnokságon is megmérettetheted magad. Egyes kritikusok szerint az irányítás nehézkes volt, de összességében messze nem a legrosszabb, amivel sportjátékban találkoztunk. Egy próbát mindenképpen megér, már csak a kviddicsmeccs megnyerésének fantasztikus élménye miatt is.

harry-potter-quidditch-world-cup2.jpg

4. Wonderbook: Book Of Spells

Ez a PlayStation 3-ra készült kiterjesztett valóság-játék a PlayStation Move és PlayStation Eye eszközöket használta, hogy egy varázslatokat tanuló roxforti diák bőrébe bújhass. A játék azt a fajta konzolos technológiát használta ki, mikor a Move kontrollerrel varázsolhattál, és az eredmények megjelentek a tévé képernyőjén. A Book Of Spells egyébként Miranda Goshawk fiktív könyvén alapult a Harry Potter-regényekből. Kiválaszthattad a négy ház egyikét, vagy csatlakoztathattad a Pottermore-fiókodat, hogy a játék jobban tükrözze személyes stílusodat. Ezt a hihetetlenül innovatív játékot J.K. Rowling úgy jellemezte, hogy "a muglik számára a legközelebbi élmény, amit egy igazi varázskönyv nyújthat", és igaza is volt. Ez egy abszolút varázslatos kis program, ami rengeteg rajongót rabul ejtett.

3. LEGO Harry Potter Years 5-7

A LEGO Harry Potter Years 1-4 2011-es folytatása ugyanolyan részletgazdag és jól átgondolt, mint elődje. A minden korosztály számára szóló platformer ezúttal is ugyanazt a témát követi, mint korábban, és tartalmában az utolsó három könyvet öleli fel, A Főnix Rendjétől egészen A Halál Ereklyéiig. Annak ellenére, hogy stílusában és játékmenetében szinte teljesen megegyezik a többivel, ez a LEGO-játék izgalmasabb és szórakoztatóbb, mint elődje. Folytatja tovább az izgalmas történetet, kibővíti az egyébként is remek játékmenetet, és a jól ismert LEGO-figurák mind-mind jelen vannak, hogy újabb kalandokba vezessenek el. A kismillió gyűjtögethető cucc és megannyi titkos hely mellett remek poénok garantálják a több napos (hetes?) szórakozást.

2. Harry Potter And The Chamber Of Secrets

Míg a debütáló Harry Potter and The Sorcerer's Stone totális kudarcnak bizonyult a franchise számára (oké, PC-n nem volt annyira vészes!), a közvetlen folytatás jelentősen javított a helyzeten. Az első címhez hasonlóan a Harry Potter And The Chamber of Secrets is egy akció-kalandjáték, amely az azonos című könyv és film történetét követi. A kivitelezés azonban sokkal jobb az első játékhoz képest. A történet szépen, gördülékenyen halad, és az extra tanórák, amelyeket felvehetsz, nagyszerűen illeszkednek a játékmenetbe. A grafika ma már egy picit elavult, mivel a játék a GameCube és a PlayStation 1-2 korszakban jelent meg, de még mindig lazán végigjátszható és képes kellemes percekkel szolgálni. Drazségyűjtögetésre fel!

1. Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban

Az előző játékokhoz hasonlóan a The Prisoner of Azkaban is különböző platformokra készült változatokkal rendelkezik. Ezek között van egy szerepjátékos, kvázi RPG-verzió a Game Boy Advance-ra és egy akció-kaland platformjáték a konzolokra – a PC-s verzió szintén az akció-kaland műfajában mozog, de valamiért egészen más történetszálat kapott. A játék mindegyik változata többnyire jó fogadtatásban részesült, bár az elvitathatatlan, hogy a The Prisoner of Azkaban meglehetősen rövid lett. Ha idősebb játékos vagy, akkor lehet, hogy ezt a részt túl rövidnek és túl könnyűnek találtad annak idején, pedig összességében még mindig nagyon élvezetes tud lenni, és hűen követi a papírra vetett, valamint filmre vitt történetet. Legalább annyira ízletes kis kaland ez, mint egy csokibéka.

Végül lemaradt a listáról, pedig idehaza hatalmas népszerűségnek örvendett a Harry Potter And The Order Of The Phoenix, ami ráadásul Magyarországon teljes szinkronnal jelent meg, a filmekből ismert szinkronszínészek közreműködésével. Imádtam, 100%-ra kimaxoltam, de ma már látom, hogy egy totális káosz volt. A grafika közepes, a varázslatok végrehajtásához szükséges egérrel való mozdulatok fárasztóak,  hosszabb távon pedig még a szabad játékmenet is unalmasra sikeredett – végül ezért nem kapott helyet a listán. Hasonló okok miatt csúszott le a Harry Potter And The Goblet Of Fire is. Egy szó mint száz, a Hogwarts Legacy lehet az a cím a rajongók számára, amely ismét visszaállítja a Potter-játékok népszerűségét. Ha minden jól megy, karácsonykor kiderül, mi minden valósulhat meg ebből.