Nem túlzás, hogy az elmúlt években úgy megszaporodtak a különféle szimulátorok, mintha más műfaj nem is létezne. Gomba módjára nőttek ki a földből a legkülönfélébb, egyre bizarrabb címek, amik többségéről lehet, hogy még csak nem is hallottál. Ez többnyire azért fordulhat elő, mert némelyik totál rejtve van a többség elől, és a Steam mélyén találhatod csak meg, igen jutányos áron. Persze ott vannak azok a szimulátorok is, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek, és napi szinten rengetegen játszanak velük. Ilyen, mondjuk, az Euro Truck Simulator, vagy a Farming Simulator. Mi viszont nem ezekkel foglalkozunk most, hanem néhány… nos, "egyedibb" résztvevővel.

5. Bear Simulator

Kevés olyan játék van, amely mechanikáit tekintve egyszerűbbnek tűnik, mint a Bear Simulator. Medveként portyázol és fedezed fel a körülötted lévő természetet, halat fogsz, brummogsz stb. Bár ez tényleg túlságosan egyszerűnek tűnhet, a játék valójában meglepően sok tennivalót, látnivalót és felfedeznivalót tartalmaz, több különböző régióval. A Bear Simulator lehetővé teszi, hogy egy medve életét éld, a vadászattól kezdve, a különböző kozmetikai cuccok gyűjtéséig a karaktered számára, amikkel a kinézetét módosíthatod. Van egy meglepően összetett szintlépési rendszer is a képességekhez, ami azért elég meglepő egy olyan programtól, amiben lényegében tényleg csak egy medve bőrében – vagyis bundájában – kell tevékenykedned.

bearsimulator.jpg

4. Surgeon Simulator

A Surgeon Simulator szélesebb körben is megismertette az emberekkel a szimulátorokat. Bár a játéknak van egy hasonlóan szórakoztató folytatása, az eredeti volt az, ami a legtöbb érdeklődő figyelmét felkeltette, pláne a VR-verzió miatt. A Surgeon Simulatorban egész nyugodtan próbára teheted sebészi képességeidet, anélkül, hogy olyan dolgok miatt kellene aggódnod, mint a halál esetén jelentkező bírósági perek, vagy egyáltalán az orvosi diploma. A játék tele van fekete humorral, és mindig nagyszerű humorforrás, ha egy gyanútlan baráti társasággal próbálod ki először.

surgeon-simulator.jpg

3. Goat Simulator

Jelenleg elég meglepő lenne olyat találni, aki legalább futólag ne hallott volna a Goat Simulatorról. A játéknak sikerült világszerte felhívnia magára a figyelmet, és ez elsősorban bájosan bugyuta játékmenetének volt köszönhető – meg persze a témaválasztásnak. Minden játékos, aki arra vágyott, hogy megtapasztalja, milyen lehet a világ egy kecske szemén keresztül, őrült kalandokban vehet részt, miközben a néha szándékosan nagyon bugos programban portyázik. Bár egyesek órákat öltek a Goat Simulatorba, én a Flappy Goat trófea megszerzése közben majdnem kettétörtem a kontrollert.

ss9dc68c11a308de7709f389074d65cfc16a285c4c1920x1080.jpg

2. House Flipper

Azok számára, akik nem éppen a szimulátorok legnagyobb rajongói, az ötlet, hogy egy olyan játékkal játszhassanak, amelyben teljesen fel kell újítaniuk bizonyos otthonokat, nos, egy hosszú munkanap után nem éppen a legjobb módja lehet a kikapcsolódásnak. Viszont azoknak, akik imádják a szimulátorokat, a House Flipper lehet az egyik személyes kedvencük. Az alapfelállás nagyon egyszerű: újítsd fel a házakat teljesen egyedül, hogy profitot termelj belőlük. Az egészen komplex játék könnyen érthető mechanikáival teszi szórakoztatóvá a melós életet, szóval nyugodtan belevetheti magát bárki!

ss3f556347267bfb571fbdba2eca76a838885706821920x1080.jpg

1. Rock Simulator

Bár a legtöbben azt feltételezhetik, hogy egy olyan játék, mint a Rock Simulator valamiféle elborult áprilisi tréfa, ez messze nem igaz. A Steam-adatlap szerint tulajdonképpen még valamennyire csalogat is, egészen addig, amíg rá nem jössz, hogy egy olyan játékot készülsz megvásárolni, ahol egy darab kő szerepét veheted át és vele játszhatsz. Oké, a "játszani" szó nem annyira helytálló kifejezés, mert bár tényleg egy játékról van szó, az interakció tulajdonképpen nem létezik.

ss12f66bb828a296ff3e5e2431b218f9b36ead89181920x1080.jpg

Pikantériáját inkább az adja, hogy egyszerűen csak nézheted az idő múlását, miközben egy átlagos sziklaként éled az életed. És lényegében ennyi az egész. Beállíthatsz másféle kinézetet magadnak, idővel megnyílnak új pályák (amik inkább csak szimpla háttérelemként funkcionálnak), de semmi más nincs benne. Az alacsony ár és a pozitív vélemények miatt azonban tényleg érdemes legalább egyszer ránézni, ha mindig is tudni akartad, milyen érzés egy darab kőnek lenni ebben a felgyorsult világban.

További szimulátor-ajánlóinkat itt találod: