• Európában is végre megjelent PC-re a Romance of the Three Kingdoms-sorozat egy része
  • Kár, hogy 83 euróba kerül
  • Nem indul el
  • És nincs lokalizáció

A Steam kínálatában gyakran találni furcsaságokat, olyan különös játékokat, amik megjelenésére első, de még második nekifutásra sem tudunk igazán jó magyarázatot adni -- a legújabb felfedezés azonban minden másra rálicitált.

Ismerjétek meg a Romance of the Three Kingdoms 13 című játékot. Önmagában semmi különös nincs benne, bár, figyelemre méltó, hogy az 1985-ös indulása óta nem tűnt el az így több mint 30 éves sorozat, és még csak nem is az a furcsa, hogy nyugaton jóformán ismeretlen, és most ez az első PC-s átirat, ami eljutott a kontinensre, hanem az keltette fel a figyelmünket, hogy milyen módon jelent meg, merthogy az katasztrófa.

Kezdjük ott, hogy a Romance of the Three Kingdoms 13 pofátlanul magas áron kapható, a Koei ugyanis 82,99 eurót, azaz körülbelül 26 ezer forintot kér érte -- magyarul a távol-keleti árazást hozták át, miközben mifelénk a megszokott a 60 euró. De tegyük ezt most egy kicsit félre, a játék ugyanis egyszerűen nem működik, ugyanis többen arra panaszkodnak, hogy nem indul el, hiába próbálkoznak, most pedig itt a slusszpoén: a Koei nem lokalizált. A Romance of the Three Kingdoms 13 Európában megjelent úgy, hogy csak japán és kínai nyelvet tartalmaz, holott tavaly szeptemberben a kiadó bejelentette az angol változatot, de ez láthatóan nem jutott el hozzánk.

És akkor most tegyük össze: van itt egy játék, ami 26 ezer forintba kerül, de jó eséllyel nem tudsz vele játszani, ám ha valahogy mégis, értened kell japán vagy kínai nyelven, hogy élvezhesd. Bravúros!