A szavakat rövid időn belül tett követte, és az előzetes bejelentés után befutott a No Man's Sky 1.1-es „Foundation” névre keresztelt frissítése. Immáron három nehézségi fokozaton vághatunk bele a játékba, ezek a Normal (a már megismert nehézség), Creative (végtelenített számú nyersanyag) és Survival (nehezített túlélés és ellenfelek).

De a legfontosabb játékmenetbeli újítás a bázisépítés lehetősége, melyben egy kedvünkre való bolygót kikiálthatunk otthonunknak és kialakíthatjuk rajta bázisunkat, leszállóhellyel, laborral, hidroponikus farmmal, kereskedővel, raktárral felszerelve. Mindehhez legénységet is toborozhatunk a környező űrállomásokról, a nyersanyagok kitermeléséhez pedig a bolygók felszínén bárhol építhetünk mentési pontokat, automatikus bányászgépeket. Szintén újdonságként komoly összegért saját teherszállító hajót is szerezhetünk, melyet hasonlóképpen kedvünkre alakíthatunk és felszerelhetünk.

Továbbá elvileg érdekesebb bolygófelszínekkel találkozhatunk, illetve a blur effekt, és az élsimítás is javít a játék külcsínyén. Továbbá annyi hibát javítottak és annyi finomítást eszközöltek, hogy felsorolni helyszűke miatt nem fogjuk, a teljes listáért erre tessék. Egy rövid videót is kaptunk, ami összefoglalja a legfontosabb változtatásokat, nézzétek meg!