• A Belga Szerencsejáték Bizottság vizsgálatai alapján több játék is törvényt szeg a lootboxaival
  • Ilyen játék az Overwatch, a CS:GO és a FIFA 18
  • Elmarasztaló ítélet esetén akár 1,6 millió euróra is büntethetik az érintett cégeket

Az európai politikusok a Star Wars Battlefront 2 körüli botrány után kezdték el alaposabban feszegetni a lootboxok témáját, elsősorban arra fókuszálva, hogy ezek a dobozok szerencsejátéknak számítanak-e? A legtöbb érintett (köztük Belgium is) egyetért abban, hogy erre a kérdésre a válasz igen, és lehet, hogy hamarosan már ki is osztják a lootboxokért járó első bírságokat.

A Belga Szerencsejáték Bizottság az elmúlt időben négy játékot is megvizsgált, ahhoz pedig, hogy a bennük található lootboxokat szerencsejátéknak nyilvánítsák, a következő feltételeknek kellett teljesülnie. A játékosnak pénzt (vagy egyéb javakat, például virtuális valutát) kell kockáztatnia, a lootbox tartalma valamiféle nyereséget vagy veszteséget kellett jelentsen a játékosnak, és a lootboxból kapható tárgyaknak különböző esélyekkel kellett előkerülniük a ládából.

Ezen szempontok alapján a vizsgált játékok közül az Overwatch, a CS:GO és a FIFA 18 lootboxai szerencsejátéknak számítanak, míg a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós megoldásai nem. A Belga Szerencsejáték Bizottság azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ők csak négy címet vizsgáltak, a valóságban a probléma akár sokkal kiterjedtebb is lehet.

loot-box.jpg