Már több mint két hónapja, egészen pontosan 70 napja raboskodnak a Görögországban kémkedés vádjával letartóztatott cseh fejlesztők. Ivan Buchta és Martin Pezlar engedély nélkül készített videókat és fényképeket Lemnos katonai bázisáról, az anyagokat pedig állítólag a készülő ArmA III-ban használták volna fel, ám a Bohemia és a fejlesztők is tagadják ezt, mondván egyszerűen csak nyaralni voltak.

Az ügy alaposan elhúzódott, hiszen a görög igazságszolgáltatás nemrégiben sztrájkolt, a két pórul járt fejlesztő esete pedig tovább bonyolódik. A bíróság megtagadta az óvadékot, így a páros nem védekezhet szabadlábon, s az ügyük mindenképpen a görög bíróság elé fog kerülni, ahol ha bűnösnek tartják őket, akkor akár 20 évet is a börtönben tölthetnek. A fejlesztők családjai a cseh államfőtől próbálnak segítséget kérni.

A fogva tartás körülményei egyébként nem túl jók. Buchta apja nyilatkozatában megosztotta fia beszámolóját -- eszerint 25 másik emberrel vannak bezárva, naponta kétszer kapnak enni, s a földön kénytelenek aludni.