Mert ha Fulci, akkor kulthorrorok, vérengzések, szemek kiszúrása, esetleg a korszakhoz képest érettebb és talán túl intelligens giallók. Ezek azok, amik eszünkbe juthatnak az olasz rendezőről. És bizony a Gates of Hell, amely, akár a Zombik városára, akár a feltételezett trilógiára gondolunk, mindenképpen emlékezetes egy horrorrajongó számára. Nos, a Through the Fire hiába próbálkozik a cím sikerének meglovaglásával, sajnos semmi olyat nem kapunk, amit Fulcitól várnánk. Hacsak nem a kései tévéfilmjeihez hasonlót keresünk.

Moloch követői

A történet szerint egy nő titokzatos medálra lel, majd utána eltűnik, így a testvére, Sandra próbál rátalálni az elveszett nővérre. Ebben egy átlagos zsaru (aki először egy bárból, részegen viszi haza a verekedős leányzót) segítségét kéri, aki mi sem természetesebb, de már ugrik is nagymellű barátnője ágyából, hogy pavlovi reflexszel segítsen a bajba jutott nőn. Persze kiderül, hogy nem volt jó ötlet olyanba belepiszkálni, ami emberi ésszel szinte felfoghatatlan: egy őrült szekta Moloch megidézésén dolgozik, emiatt keresik annyira a medált, céljuk pedig a földi pokol megteremtése. De hogy ez kiderüljön, legalább egy órán át nézzük a semmit.

Semmi extra, semmi pokoli

Ismét egy olyan cím, amit nagyon akartam szeretni, de sajnos baromi unalmas volt végignézni, miközben egy-egy kép és a trailer egészen bíztató, már ami a gore-t illeti. Ehhez képest csak álmatag nyomozgatást látunk, semmi igazán izgalmasat, majd a legvégén, a kultisták zombik módjára lövöldöznek és harcolnak a főszereplőkkel. Ami szintén nem túl izgalmas, de legalább egészen komikus látványt jelent. Mondanám, hogy mostanság mintha a Vinegar Syndrome a gyengébb, egyfilmes rendezők (joggal) elfeledett “klasszikusaira” állt volna rá, de ez azért nem igaz, hiszen már nálam a Scanner Cop 1-2 4K-verziója, hamarosan pedig jön a kiadónál a Ticks (Mutánsok, anno a Fangoria idejében adtuk ki DVD-n), illetve a The Laughing Dead, ami A halál istene címmel futott VHS-en. Na, azokra megéri várni. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze, ahogy általában, úgy a Vinegar Syndrome kiadásáról még így is nehéz volna bármi rosszat mondani, a restaurálással foglalkozó cég még ezt a filmet is kellő tisztelettel és odafigyelés mellett adta ki, avagy a hang- és képminőségre ezúttal sem lehet panasz. Angol felirat van a régiófüggetlen lemezen (BD), illetve a korongokon interjúkat és kommentárt is találunk, valamint egy alternatív változatot. Bár a Through the Fire nem véletlenül nem lett klasszikus, de tudom, hogy vannak, akik kifejezetten az ilyen obskúrus darabokat keresik, ahogy a trash filmek is kellően népszerűek, így nekik és a különlegességek kedvelőinek tudnám leginkább ajánlani az igényes slipcase-zel is elérhető kiadványt. Egy hónap múlva, november végén egyébként mindenképpen érdemes lesz ránézni a cég oldalára, mert jön a Black Friday, ami általán kiváló akciókat jelent a kiadónál.

A filmet köszönjük a rovatot támogató Vinegar Syndrome-nak!