J.K. Rowling varázslója, Harry Potter ült az ifjúsági irodalom trónján majdnem két évtizedig.  A könyvek koherens, összefüggő világa lenyűgözte a gyerekeket és felnőtteket, miközben az írónő rengeteg csodás dolgot talált ki: ezek közül az egyik legjobb a kviddics, a varázslók sportja. A seprűnyeleken játszott csapatjáték remekül működött a könyvekben, fantasztikusan festett a mozivásznakon (különösen a második filmben), így 2003-ban megjelent a Harry Potter: Quidditch World Cup című játék, mely jó, de Harry Potter-rajongóknak nem elég jó élményt nyújtott. Az elkövetkező években Harry Potter-játékok jöttek és mentek, azonban újabb kviddics játék nem készült, pedig a témában hatalmas potenciál volt és van, mind a mai napig.

Seprűre szállni élvezet

Erre jött rá a Virtual Basement. A fejlesztőcsapata a Blue Isle Studiosszal karöltve tavaly bejelentette, hogy Broomstick League néven fejleszt játékot, ami a kviddics lényegét ragadja meg. Persze a fejlesztőknek törekedniük kellett arra is, hogy Rowling és a Warner Bros. ne perelje be őket szellemi tulajdon jogtalan felhasználásáért: így eltűntek a karikák, nincsenek terelők és gurkók, ahogy az aranycikesz is hiányzik. Azonban minden más megmaradt. A Broomstick League megjelent, és gyors, látványos játékmenetével azonnal elvarázsolta a játékosokat.

Persze a Virtual Basement alkotása egyelőre nem kínál túl sokat, de mivel nem is kerül sokba, az ár-érték arány egyensúlyban van, és ezt remek látni. Ugyanakkor a Broomstick League nemcsak a Harry Potter-lázat akarja feltámasztani, nagyban épít a Rocket League népszerűségére is, hiszen ugyanazt a kompetitív élményt kínálja, mint a Psyonix alkotása, és megvan a lehetősége arra, hogy olyan népszerűvé is váljon, de addig még kell egy kis idő.

A Broomstick League jelenlegi állapotában 2 vs 2, és 3 vs 3 elleni meccseket kínál, melyek közül nyilvánvalóan az utóbbi jóval izgalmasabb, de a ligába való bekerülés előtt még el kell sajátítani az irányítást. Gyorsítás, kitérés, lökés, passzolás, és még néhány trükk: az egész nem tart tovább 10-15 percnél, viszont használatuk éles helyzetben már jóval több összpontosítást kíván, és a győzelemhez bizony csapatjátékra van szükség.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Előre a győzelemért!

A játék nehézségét az adja, hogy itt ténylegesen három dimenzióban kell mozogni. A seprűnyélen való lovaglás remekül működik, az irányítás nagyon jó, viszont az arénák méretéből adódóan nem mindig egyszerű megszerezni a labdát. A három-három/kettő-kettő felállás néha kevésnek érződik, ráadásul, ha egy passz nem sikerül, akkor a labda végigpattogja az arénát, ami az ötperces játékidőből további értékes másodperceket vesz el. De az együttműködés, a gólszerzés öröme, látványa mindenért kárpótól.

Mivel azonban varázslójáték nincs varázslat nélkül, a meccseknek további mélységet ad a mágia használatának a lehetősége. Egyelőre nincs túl sok lehetőség, viszont egy igézet elszórásával az aréna egy másik pontján lehet feltűnni, vagy el lehet lökni a labdát az ellenfél elől. Ezeket nem lehet korlátlanul használni, kell egy kis idő az újratöltésükhöz.

Mindent összevetve a Broomstick League már most nagyszerű élmény, feltéve, ha összejön elegendő játékos egy mérkőzéshez. Bizony, jelenleg ez a program legnagyobb hibája, hiszen sokszor percekig vagy még tovább kell várni arra, hogy egy meccs elinduljon. De ha ez megtörténik, akkor semmi sem áll a repülés, a móka, a szórakozás elé. A meccsek néha kaotikusak, de éppen ez a kviddics lényege, nem?

Előre a ligában!

A Broomstick technikai része már így, egy héttel a játék rajta után atomstabil alapokon áll, összeomlásokat, fagyásokat nem lehet tapasztalni, a fejlesztőknek pedig rengeteg tervük van a játék bővítésére. Új arénákra, új játékmódokra, új tartalmakra lehet számítani az elkövetkező 9-12 hónapban. Remélhetőleg a jövőben minél többen felfedezik ezt a nem hivatalos kviddics játékot (mert ez az): ahogy a Rocket League-ből, idővel ebből is remek esport-alanyt lehetne faragni. Gyakorlás, több és még több gyakorlás: ez a Broomstick League titka, így lehet benne sikert elérni. A sikernek pedig jönnie kell, ennek pedig a 12,5 eurós; alig 4500 forintos ár nem állhat az útjába.