A PlayStation 3 gyenge pontja a Cell processzor, ami bár nagyon erős hardverelem, a kiépítése miatt alaposan megnehezíti a fejlesztők dolgát, sőt nemegyszer gyengébb teljesítményt is szült a konkurenshez képest. A következő generációra nézve így az okos döntés az lenne, ha a gyártó eltávolodna a platformtól, s elterjedtebb technológiát használna, amivel könnyebb és nem utolsósorban gyorsabb a fejlesztés.

A Kotaku által megszerzett információk szerint a PlayStation 4-ben már nem Cell processzor fog dübörögni, hanem egy AMD gyártmányú CPU, sőt mi több, a pletykák szerint a kaliforniai gyártótól származik majd a grafikus mag is, ami mindenféle érdekes lehetőségeket kínál a fejlesztők részére. A portál rávilágított arra, hogy ha valóban az AMD készíti a CPU-t és GPU-t is, akkor megtehetik azt, hogy a két komponenst az AMD Fusion architektúra mintájára összeépítsék, ami azért fontos, mert a fejlesztők akár már most is elkezdhetnek dolgozni az új projektjeiken, hiszen csak egy hasonló felépítésű gépre van szükségük.

A Sony természetesen nem kommentálta a pletykát, s továbbra sem ismerik el, hogy a következő asztali konzoljukon dolgoznának.