Bár megtehetnék – és még így is garantált siker lenne -, a Portal 2 esetében szó sincs arról, hogy összeállítanak egy rakás új pályát, melyeket új textúrákkal öltöztetnek fel, teleszórnak új robotokkal és logikai feladványokkal. Ismét egy teljesen forradalmi játékot készítenek, egészen az alapoktól újraépítve, amely biztos, hogy rá fog szolgálni a neve mellett díszelgő kettes számra, s legalább annyi innovatív elemet fog tartalmazni, mint a közönségkedvenc első rész. Doug Lombardi nyilatkozata szerint a Valve hagyományainak megfelelően legalább akkora előrelépést szeretnének elérni, mint amekkora annak idején a Half Life és a Half Life 2 közötti ugrás volt.

"Az emberek még többet akarnak [a Portalból], de nem tehetjük le még egyszer ugyanazt az asztalra, mert ez egy idő után unalmassá válik.” – mondta Doug.

Ennek azonban ára van: sajnos le kell mondanunk arról, hogy még idén újra kezünkbe vehessük a Portal Gunt. Leghamarabb 2009-ben lehet hozzá szerencsénk, azonban ha beigazolódnak a készítők ígéretei, miszerint egy teljesen új köntösbe öltöztetett játékot kapunk (persze az előző rész játékidejét megsokszorozva), akkor egye fene, kivárjuk!

(Az alábbi képek természetesen  a Portal első részéből származnak.)