• Két különböző Radeon RX 560 létezik
  • A címkézés nem minden esetben egyértelmű

Itt a karácsony, sokan videokártyát kapnak vagy vesznek ajándékba - mielőtt azonban elhamarkodottan döntene bárki is, jobb ha alaposan megnézitek a választottat. Különösen, ha az AMD és partnereinek Radeon RX 560 jelzésű kártyáiról van szó, ugyanis két, különböző erejű változat van a piacon. Az egyik 16 számítóegységgel (Compute Unit, CU) rendelkezik, ezekben összesen 1024 stream processzor végzi a munkát - ez a rajtjánál bemutatott modellekre igaz. A másik egy butított verzió, 14 CU-val és a vele járó 896 stream processzorral, melyet hónapokkal később, nyáron dobtak a piacra. Nem minden esetben vannak egyértelműen megcímkézve a kártyák, melyek szépen csendben kerültek bevezetésre.

"Való igaz, hogy a Radeon RX 560 két változatban, 16-, illetve 14 CU-val szerelve is elérhető. A 14 CU verzit a beszállítóink érdekében vezettük be, hogy nagyobb választási lehetőséget biztosítsunk partnereinknek. Azóta értesültünk, hogy egyes gyártók és értékesítők nem határolják el egyértelműen egymástól a két variánst. Azonnali lépéseket teszünk a helyzet orvoslása érdekében: partnereinkkel együttműködve minden modellen egyértelműen fel lesz tüntetve a CU-k száma, hogy mindenki tisztában legyen vele, mit is vesz. Bocsánatkéréssel tartozunk a zavarodásért" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az AMD.

amd-radeon-rx-560.jpg

Ha biztosra akartok menni, hogy az erősebb modellt kapjátok, az alábbi típusok garantáltan 16 CU-val vannak szerelve, persze vannak mások is.

  • Gigabyte Radeon RX 560 (4GB)
  • MSI Radeon RX 560 (4GB)
  • MSI Radeon RX 560 Aero ITX (2GB)
  • Asus Radeon RX 560 (2GB)

Ha már megvan a kártya akkor beszerelés után a legegyszerűbben segédprogramokkal lehet ellenőrizni, mint például az ingyenes GPU-Z, vagy éppen a Speccy. Elvileg két hétig jogotok van elállni a vásárlástól - ha az erősebb változatot szeretnétek, az eladónak kötelessége azt adni.