Alig egy éve volt csupán, hogy az ESL bejelentette, hogy a játékosoknak kötelező lesz doppingteszteken részt vennie, hogy kizárják a csalás lehetőségét, de olybá tűnik ennyi nem volt elég. A hét elején nagy vihart kavart a Valve CS:GO-kompetitív színen belül hozott szabálymódosítása, mely ezúttal nem a játékosokat, hanem az edzőket érinti. Az új reguláció meggátolja, hogy a csapatok edzői a meccsek alatt a játékosok mögött állva, egy légtérben tartózkodjanak velük, illetve a kommunikáció is tiltottá válik. Egy edző mostantól csakis a bemelegítés alatt, félidőkor, illetve szünetekkor beszélhet a csapatával.

Ahogy azt sejteni lehetett a módosításnak nagy visszhangja kerekedett. Mind a játékosok, mint az edzők, kommentátorok és elemzők felszólaltak a döntés ellen, mondván, hogy a módosítás kellemetlenül érint mindenkit.

A Valve azzal az indokkal állt ki elhatározás mellett, hogy az edző voltaképpen 6. játékosnak felel meg, ők pedig nem olyan csapatokat akarnak versenyezni látni, ahol nem magukon a playereken van a hangsúly. Mióta esszenciálissá vált az edzők jelenléte azóta többen úgy látják, hogy a játékosok helyett ők hozzák a fontosabb döntéseket, figyelnek az ellenfélre és korrigálják a csapatuk mozdulatait. Voltaképpen mindent látó operátorként funkcionálnak. Ettől a könnyebbségtől a játékosok válláról igen komoly terhek esnek le és az individuális erősségeik illetve gyengeségeik manipulálhatóvá válnak. A cég azonban azt szeretné, hogyha mostantól az edzők visszatérnének a tradicionális tréning metódusokhoz, tehát tornák előtti felkészülésben segítenének és az ellenfelet tanulmányozva segítenék a játékosokat.

adela-sznajderiemktw.jpgAz edző-szabály egyik legnagyobb vesztese a NaVi

Azért a helyzet nem olyan vészes, mint ahogy azt sokan előre gondolták. A Valve nem akar (és nem is tud) rákényszeríteni más versenyszervezőket arra, hogy ők is alkalmazzák ezt az új szabályt. Jelenleg annyi biztos, hogy az elkövetkezendő Majorök alkalmával lesz érvényes ez a reguláció, melyeknek ezévtől összdíjazása eléri az 1 millió dollárt. A következő Major jövőév januárjában kerül megrendezésre.

A dolog iróniája azonban mindenképpen az, hogy a szabály meghozásának elindítója egy edző által küldött email volt, melyet egy verseny szervezőinek címeztek, akik továbbították azt a Valve irányába. A levélben azt kérte az úr, hogy neki, mint tréningért felelős személynek nagyobb elérést biztosítsanak a játékosokhoz.