• A Cyberpunk 2077 miatt felháborodott egy transzgender csoport
  • Méghozzá egy játékbeli reklám miatt
  • A fekete bőrű utcai banda miatt is kikeltek néhányan
  • A Cyberpunk 2020 alkotója ezt már nem hagyta szó nélkül

Miközben óriási várakozás előzi meg a CD Projekt RED új játékát, a Cyberpunk 2077-et, ellentáborok is szép számmal akadnak, bár ezek nem a játék minőségére akadnak rá, hanem egy-egy kiragadott elemére, és úgy tűnik, látványosan próbálják nem megérteni mindazt, amit az az elem jelképez vagy szolgál. Persze, ha megértenék, nehéz lenne képzelt sérelmeik miatt hisztizni.

Nemrég történt, hogy kikerült a netre egy kép, amin egy játékbeli hirdetőtábla látható (lásd a lenti képet). A három reklám közül az egyiken, a középsőn egy behatárolhatatlan nemű alak látható, alatta a szöveggel, amely szerint 16 féle ízt kínál ez a kitalált üdítőital, amit vétek nem mixelni.

cyberpunk-2077-botrany.jpg

Gondolom, már senki sem lepődik meg azon, hogy valaki ezen jól megsértődött, mert a kép tárgyiasítja és természetellenesen ábrázolja a transzneműeket. A tárgyiasítással mondjuk még nem is lőttek annyira mellé, ugyanis a kép alkotója, Kasia Redesiuk elárulta, hogy valóban az volt a célja, hogy bemutassa: a Cyberpunk 2077-ben a megavállalatok hogyan használnak ki bármit és bárkit akár egy reklám erejéig is – amiben technikailag semmi újdonság sincs, ez reflektálás a mai világra.

A reklámok a mai napig tárgyiasítják az embereket, nem véletlen nem kövér férfiakkal és nőkkel reklámozzák a különféle termékeket. A jövőben pedig, pláne a mai világból kiindulva, bizony nagy az esélye annak, hogy a Cyberpunk 2077-ben látott képek fognak megjelenni reklámként. És mivel ez a játék sci-fi, hát bizony nem árt, ha a jövőbe tekint, megmutatja, mi várhat ránk. Ettől kicsit reálisabb lesz.

A történet itt akár meg is állhatna, azonban mások meg azért keltek ki, mert az egyik utcai bandában csak haiti bűnözők vannak, és állatokként hivatkoznak rájuk, ami ugye sértő, sztereotip, stb. Plusz úgy érzik, hogy az eredeti műben feltűnt Voodoo Boyss is tiszteletlenül lett átemelve, ezért a CD Projekt RED csak címében akarja megőrizni a Cyberpunkot.

Erre már a Cyberpunk 2020 alkotója, Mike Pondsmith is reagált egy hosszabb Reddit posztban, miután valaki odáig ment el, hogy az ő nevében beszélt a Cyberpunk 2077-ről. Elmondása szerint a Voodoo Boyss nem volt több az ő művében, mint egy kulturális kikacsintás, mert tetszett neki az ötlet, hogy a vallás gyakorlói visszatértek a gyökereikhez. Másrészt, az „állatok” kifejezésnek az a lényege, hogy ők erős, veszélyes, vad állatoknak tartják magukat.

mike-pondsmith-cyberpunk-2020.jpg

Továbbá elege van abból, hogy az interneten mások mondják meg neki, hogy mi miatt kell felháborodnia, pedig ő is fekete. Szerinte, aki komolyan gondolja ezt, annak nem a net előtt kéne az ujját koptatnia, hanem tököt kéne növesztenie és tényleg tenni valamit.

Minden esetre, a Cyberpunk 2077-ben a nagyfokú szabadságot adó karakterszerkesztővel mindenki megalkothatja a maga igényeinek megfelelő karaktert, akármilyen nemű, beállítottságú vagy színű legyen az, a CD Projekt RED ebben senkit sem akar korlátozni. Másrészt, a fent említett reklám minden hőbörgés ellenére benne lesz a játékban, mert ugyanígy az alkotói elképzelésből sem engednek.