Már korábban beszámoltunk, arról hogy készül egy MMORPG, amiben a DC képregények népszerű helyeit és hőseit láthatjuk viszont digitális formában. A GameSpy portál csapatának lehetősége nyílt kipróbálni a játék egy pre-alfa verzióját a San Diegó-i ComicCon 08 rendezvényen.

A DC Universe Online egyaránt elérhető lesz PC-n és PS3-on is. A fejlesztést és a teszteléseket párhuzamosan végzik mind a két platformon, hogy a játékosok ugyanazt az élményt kapják. A rendezvényen kiállított verzióban Metropolisban lehetett hősködni.

A város hatalmas, és részletesen lett lemodellezve, hogy visszaadja a képregények látványvilágát. A demóban az épületeknek még nem voltak kidolgozott belső tereik, de a későbbiekben ezek is elkészülnek majd, a szuperhőseink titkos rejtekhelyeivel együtt. A környezet rombolható, de sajnos nem tehetünk a földdel egyenlővé irodaházakat. A villanypóznákat, autókat, tűzcsapokat viszont kedvünkre dobálhatjuk.



Minden általunk készített karakter alapból egy olyan képességgel kezd, ami a gyors közlekedést segíti, az egyik a szupergyors futás, a másik pedig a tradicionális repülés, de lesznek még egyéb módjai is a helyváltoztatásnak. Ha a szupergyors futást választjuk, a karakterünk egy jól látható csíkot húz maga után, és olyan gyors is lehet, hogy akár a függőleges falakra is felszalad. A repülés pedig a beszámoló alapján pofonegyszerűnek ígérkezik.



A hősünknek egyszerre csak négy aktív és négy passzív képessége lehet, az utóbbi négy viszont állandóan használatban van. A passzív képességek reprezentálják az olyan erőket, mint a golyóállóság vagy a szupergyorsaság, míg az aktív képesség a támadásoknak felelnek meg.



A legtöbb aktív erőknek két szintje van. Példának okáért, ha egy olyan képességünk van, amivel a jeget uraljuk, akkor az ennek a támadásnak megfelelő gombot nyomogatva csupán jéggolyókat lövünk. Viszont ha nyomva tartjuk a tüzelés gombot, akkor egy hatalmas jégtömbbé tudjuk változtatni ellenfelünket.



Mivel karakterosztályok nem lesznek a játékban, ezért a csapatalapú harcok kiegyensúlyozására más megoldást találtak ki a készítők. A megoldás, hogy a csapatunk taktikájának megfelelően lesznek kiosztva a képességek, tehát ha egy olyan hős kell, akinek nagy tűzereje van, akkor az ennek megfelelő aktív és passzív képességeket kapjuk.



Ugyan nem irányíthatjuk az olyan híres DC képregényhősöket, mint Superman vagy Batman, de rengeteg lehetőségünk lesz, hogy segítsünk nekik. Többek között Superman is fog küldetéseket adni, és még csatlakozni is fog hozzánk egy-egy misszió idejére. Természeten gonosztevők is lehetünk, és ebben az esetben a város hősei lesznek a fő célpontjaink.