A minap nagy örömmel jelentették be a kalózcsapatok, hogy sikerült, ami korábban lehetetlennek tűnt, feltörték a Denuvót, ami a DRM-ek megsegítését szolgálta. A programról és működéséről itt olvashattok bővebben bodaktól.

A Denuvo sokáig állta a sarat, ez volt tulajdonképpen az első pofonja, amit kiosztott a kalózoknak, ám aztán jött egy bizonyos Voksi nevű hacker, aki sikeres átjutott a védelmén. Fel is került a warez és a torrent oldalakra elsőként a Doom, majd jött a Total War: Warhammer, a Just Caus 3, a Rise of the Tomb Raider, és így tovább. Voksi megoldása lényegében annyi volt, hogy egy segédprogrammal és egy átalakított Steam-klienssel kijátszotta az osztrákok Anti-Tamper programját. Ugyan a megoldás trükkös a felhasználók számára is, jár a pont a kalózoknak.

Az állás 1:1, második kör, kong.

Ekkor jött a Conspiracy vagy más néven, a CPY csapata, akik sikeresen izolálták a Denuvo triggerjeit, és sikerült leállítaniuk azokat, akárcsak a különböző licenc és anti-debug ellenőrzéseket a Rise of the Tomb Raiderben. Ez a módszer nehezebbé teszi a cracker csoportok dolgát, mert minden játéknál egyedi metódusok vannak, viszont könnyebb a felhasználó dolga, aki „csak ki akarja próbálni a játékot, mielőtt megvenné”, hiszen csupán a hagyományos crack másolást kell végrehajtaniuk. Újabb pont a kalózoknak.

Az állás 1:2, harmadik kör, kong.

A Denuvo hátrányba került, de nem adja fel a meccset, föláll és folytatja a mérkőzést. Nemrég be is jelentették, hogy megoldották a Voksi által keltett problémát, ezzel a módszerrel a játékok kalózváltozatai már nem aktiválhatóak. Tökéletes jobbhorog a Anti-Temper csapatától, újabb pont.

Itt tartunk most, az állás 2:2. A CPY crackje tartja magát, és ha a Denuvo nem tud valamit lépni, akkor valószínűleg sorban feltörik a Doomot – aminek demóváltozata segített Voksinak feltörni a játékot – és a többi, a Denuvo által támogatott programot is. Ugyanakkor az osztrák cég is léphet egy olyat, hogy a kalózok aztán felnyalják a padlót. Figyelemmel követjük az eseményeket.

drm-05.jpg