Sokféleképpen lehet a kalózok ellen védekezni, de a legjobb az, ha nem a becsületes vásárlókkal tolnak ki a fejlesztők, hanem valami ügyes trükkel törnek borsot a warezhuszárok orra alá, akik vagy találnak valami kényelmetlen kerülőutat a probléma megoldásra, vagy fanyar tekintettel megvásárolják az adott programot. 

Valami ilyesmit szeretett volna elérni a Square Enix és az Eidos a Deus Ex: The Fall kapcsán, ám kissé mellényúltak, ugyanis a program azok számára nem engedi a lőfegyverek használatát, akik egy úgynevezett jailbreaked eszközön játszanak. A magyarul szoftvernyitásnak nevezett eljárás a zárt rendszerből egy nyitott, a felhasználó által is hozzáférhető rendszert csinál, így a telefon vagy táblagép tulajdonosa a gyártó által el nem fogadott applikációkat is feltölthet a gépére. Ebbe persze beletartozhat a warezolt játék is, ám nemcsak az -- harmadik féltől származó szoftverek, tweekek, csengőhangok épp így használhatóvá válnak. A Square Enix nyilván a kalózok életét szerette volna megkeseríteni, ám azt nem vették figyelembe, hogy az ilyen eszközök használói közül nem mindenki töltötte le illegálisan a játékot, vannak jóhiszemű felhasználók is.

A Deus Ex: The Fall letöltőoldalán sok játékos panaszkodik amiatt, hogy nem tud játszani a becsületesen megvásárolt játékával, mert nyitott telefonja/táblagépe van. A leírásban ennek a sajátos másolásvédelemnek semmi nyoma sincs, s nem világos, hogy a lőfegyverek nélkül is teljesíthető-e a játék (a dologra figyelmeztető üzenet a játék oktatómódjában jelenik meg először), így tehát félő, hogy kidobták az ablakon azt a hét dollárt.

Tudni kell, hogy az iPhone és az iPad nyitása az Egyesült Államok területén teljesen legális, így nagyon sokan csinálják, annak ellenére is, hogy így a készülék elveszti a jótállás át.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Deus Ex: The Fall -- Megjelenés: 2013. július 11. -- Gépigény: nem készül PC-s verzió