A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a Doom Patrol, mely lényegében a semmiből érkezve hódította meg a sorozatkedvelők szívét. A DC nem épp felsőkategóriás hőseinek kalandjait bemutató széria enyhén sötét humorával, nagyszerű (bár esendő) karaktereivel és érdekes történetével hamar ismertté és közkedvelté vált, így nem is olyan meglepő, hogy pénteken már el is rajtol a következő évad az HBO Go műsorán. De addig is, amíg a premierre várunk, röviden összefoglaljuk, mi minden történt az első évadban, ha valaki esetleg elfelejtette volna.

Figyelem! Jellegéből adódóan a cikk a Doom Patrol első évadára vonatkozó spoilereket tartalmaz, ennek tudatában olvassatok tovább!

doom-patrol-osszefoglalo-04.jpg

De mi is az a Doom Patrol?

A Doom Patrol főszereplői a címben is szereplő szuperhőscsapat tagjai, akik, mint azt a bevezetőben is említettük, nagyon messze állnak az általában a szuperhősökhöz társított értékektől. Káromkodnak, isznak, füveznek, és sokszor még ők maguk sincsenek tisztában saját képességeik határaival, ezzel együtt azonban jóval emberibbek is hagyományos értelemben vett, tradicionálisabb kollegáiknál.

A Doom Patrol eredetileg négy tagból állt. Az egykori autóversenyző Cliff Steele-ből, akinek egy baleset során az agyán kívül mindene tropára ment, és ezért robotként építették újjá; az egykori tesztpilóta Larry Trainorból, akit egy baleset során megszállt egy földönkívüli lény, ami jelenleg is a testében lakik; az egykori színésznő Rita Farrból, akinek egy baleset során egy veszélyes toxin végzetesen megrongálta a sejtszerkezetét; valamint Őrült Jane-ből, akinek egyből 64 személyisége van, mindegyik más-más képességekkel.

doom-patrol-osszefoglalo-02.jpg

Szereplőink a sorozat elején még békésen élnek az egyszerűen csak Főnöknek (avagy eredetileg Chief) nevezett vezetőjük kúriájában, a Doom birtokon, azonban a nyugalmas és idilli helyzet hamar megváltozik, mikor egy nap úgy döntenek, meglátogatják a közeli kisvárost, Clovertont. Az egyszerű kirándulás ugyanis kis híján katasztrófába torkollik, mikor Rita ereje elszabadul, azonban, ami ennél is rosszabb, hogy a csapat felhívja magára az egyszerűen csak Mr. Nobody néven futó entitás figyelmét, aki nem annyira békés szándékkal hamarosan meg is jelenik a küszöbükön.

Mr. Nobody (aki amúgy a sorozat narrátoraként is működik a pilot epizódban, illetve néha később is) pedig nem kispályázik: egyetlen éjszaka alatt megsemmisíti vagy legalábbis eltűnteti Clovertont, egyben pedig elrabolja a Főnököt is, mielőtt ő maga lelépne. A Doom Patrol tagjai azonban nem hagyják annyiban a dolgot: a más DC-s produkciókból már ismert Cyborggal kiegészülve Mr. Nobody után vetik magukat, abban a reményben, hogy talán még helyrehozhatnak minden kárt, amit meggondolatlan kirándulásukkal okoztak.

doom-patrol-osszefoglalo-03.jpg

Nyomozás és megbékélés

A Doom Patrol története a Főnök eltűnése és Mr. Nobody felbukkanása után lényegében két szálon halad tovább: a csapat tagjai egyrészt megpróbálják kideríteni, kicsoda Mr. Nobody és mit akar tőlük, valamint a Főnöktől, másrészt pedig a saját múltjukból eredő, sokszor igen súlyos traumáikkal is szembe kell nézniük, miközben a rejtélyes gonosztevő nyomában járnak.

A csapat a nyomozás során megfordul többek között Paraguayban, ahol a Mr. Nobody-t megteremtő náci tudós, Von Fuchs, él, továbbá néhány másik dimenzióban, egy szamár belsejében, valamint egy öntudatra ébredt, önmagát teleportálni képes utcában is. Ahogy pedig haladnak előre a nyomozásban, úgy derül fény többek között a Főnök és Mr. Nobody közös múltjára: főszereplőink rájönnek például, hogy már előttük is létezett egy Doom Patrol néven futó szuperhős csapat, akiket azonban végül Mr. Nobody legyőzött, és most megtört öregemberként vegetálnak.

doom-patrol-osszefoglalo-01.jpg

Ráadásul, ha a múlt felhánytorgatása és egy látszólag legyőzhetetlen gonosztevő felkutatása nem lenne elég nagy falat, a csapat tagjainak még saját magukkal is szembe kell nézniük. Cliffet folyamatosan gyötri a bűntudat, amiért megölte a feleségét, és fél a balesetet túlélő lánya szeme elé kerülni, Őrült Jane-t lassan megfojtják az extra személyiségei, Ritának fel kell dolgoznia, hogy egy fiatal színésznő jó eséllyel miatta követett el öngyilkosságot, Cyborgnak anyja halálán kell túllépnie, Larry pedig a testét megszálló idegen lénnyel nem tud kibékülni.

Azonban hiába a sok belső és külső konfliktus, hőseink végül sikeresen feldolgozzák múltjukat, és Mr. Nobody-t is lenyomozzák, aki egy másik dimenzióban, az úgynevezett White Space-ben tartja fogva vezetőjüket. Mikor azonban szembeszállnának a gonosztevővel, az egy utolsó húzással meglepi őket, és elárulja, hogy valójában a Főnök áll az őket megnyomorító és különlegessé tevő balesetek mögött, saját bevallása szerint azért, mert próbált rájönni, hogy hogyan tudna segíteni a saját lányán, akit lassan megölt a saját szuperképessége.

A csapatot látszólag nem hatja meg a magyarázat: hátat fordítanak a Főnöknek és eddigi szuperhős karrierjüknek, hogy megpróbáljanak beilleszkedni a normális világba. Ez azonban természetesen nem megy nekik, így végül nem tagadhatják meg saját sorsukat: szembeszállnak Mr. Nobody-val és bebörtönzik a White Space-be, így lezárva az első évad cselekményét. És hogy innen hogyan folytatódik tovább a történet? Az június 25-én derül ki, mikor a Doom Patrol második évada egy tripla epizóddal rajtol el az HBO Go műsorán.