A Middle-earth: Shadow of Mordor története szerint a hősünk egy átlagos kósza volt, aki feleségével töltötte békés napjait, ám amikor Szauron seregei megkezdték hódító útjukat, elvesztett mindent, és ezt értsétek szó szerint, hiszen nem csak a kedvese lett az enyészeté, hanem hősünk is a túlvilágra került -- csak visszatért.

Talion irháját egy bosszúszomjas lidérc mentette meg, aki miután természetfeletti képességekkel ruházta fel, azzal bízta meg, hogy végezze el a piszkos munkáját, s ezzel együtt álljon bosszút lemészárolt családjáért. Ezt az utat vérbefagyott orkok szegélyezik majd, aki pedig valahogy túlélte a velünk való találkozást, az jöttünket terjeszti.

Aki a Middle-earth: Shadow of Mordor hivatalos oldalán keresztül regisztrál egy Warner Bros. ID hozzáférést, az két exkluzív rúnát kap, amivel könnyebben, hatékonyabban vihetjük végig a bosszúhadjáratunkat. Az egyik rúna a WBID Orc Hunter Rune, amivel növekszik az ellenfeleinkben keltett rémület minden egyes csöndes gyilkosság után, a másik pedig a Palantir Gravewalker Rune, ami szintén azt szolgálja, hogy jobban féljenek tőlünk a csúfságok, ám e rúna jótékony hatását csak az ork parancsnokok legyilkolása után élvezhetjük.