Aki a '90-es évek végén már zenét hallgatott, az valószínűleg találkozott már az EDIFIER nevével. Az 1996-ban alapított cég hosszú évekig szállított minőségi hangfalrendszereket a fogyasztóknak és bár a márka nem tudott akkorára nőni, mint egyes versenytársai, termékeik minőségében és hangzásában ritkán kellett csalódnunk. Manapság már nem csak hangfalakat, de fül- és fejhallgatókat gyárt a kínai cég sőt, a Hecate almárkájuk kifejezetten gamer kiegészítők, köztük headsetek és hangalak gyártására specializálódott. A napokban nálunk járt az EDIFIER Hecate G5BT és a G1500 MAX, az egyik legmutatósabb vezetéknélküli gamer headsetük és egyik legújabb 2.1-es hangfalszettük.

Vonatkoztassunk el attól, hogy a headset dobozáról azonnal egy anime csaj köszön vissza és hogy a headsetre mágnessel macskafülek rakhatóak. Akinek ez stílusa az imádni fogja, akinek nem, az egyszerűen nem használja majd a füleket. Ezen ennél többet kár rágódni. Fülek nélkül is megnyerő a dizájn, nem túl vad, mégsem unalmas és persze RGB-képes, többfajta effekttel és színnel. Hasonló felütéssel érkezik a G1500 MAX is, visszafogott, de azért mutatós kialakítás, kompakt méret - ami nagyon fontos, hiszen manapság nehéz helyet találni egy berendezett gamer asztalon egy 2-1-es hangfalszettnek - és minimálisra fogott RGB-csíkok.

 

EDIFIER Hecate G5BT nem csak dobozában, de egy tárolásra és szállításra is alkalmas, cipzárral zárható kemény tokban érkezik, ami mindenképpen pirospont. Vezetéknélküli headset, Bluetooth kapcsolódással, de természetesen, ha szeretnénk, használhatjuk vezetékes eszközként is. A headset töltésére alkalmas USB-C kábel és a vezetékes használatot lehetővé tevő 3,5 mm-es Jack is a dobozban lapul, megkapunk tehát mindent, ami alapfelszerelés, nem kell külön vásárolnunk, töltőt, kábelt, semmit.

Anyaghasználat terén sem szégyenkezhetnek a termékek. Persze sok helyen találunk műanyagot, de erős és minőségi műanyagot, nem azt a fajtát, amitől már akkor fel áll a szőr a hátadon, ha csak megfogod az eszközt. A műanyag mellett pedig ahová kellett, oda erős és strapabíró fém került. A headseten fejpánt és a fülek is puha szivacs borítást kaptak, sok órás használat után is kényelmes a használata, még akkor is, ha 350 grammos súlya picit több, mint versenytársai esetében. A gyártó egyébként 30 órás töltés nélküli használatot ígér RGB-fények nélkül, RGB-vel ez az érték 20-ra csökken. Szokás szerint, a gyári értékek picit túlzóak, 2-3 órát vegyünk le belőlük és akkor megkapjuk a reális használati időket.

 

Gamer headset lévén mikrofonja is van a G5BT-nek, ami a bal fülből húzható ki. Picit olcsó hatású, kialakítása miatt még egy alap popfiltert sem kapott, de egy-két munkahelyi meetingre és néhány meccsnyi CS2-re tökéletesen megfelel. Egyetlen negatívuma a hangerő, lehet, hogy csak az én fejem nagy, de én egyszerűen nem tudtam úgy a szám elé húzni, hogy kellően hangos legyek a TeamSpeaken várakozó haveroknak.

A hangfalszett viszont épp ezen a téren domborít leginkább!  Kellően hangos tud lenni a setup, bár az elérhető legjobb minőség érdekében érdemes egy egészséges középutat, a maximális értékek 90%-ra belőni a hangfalakt és a mélynyomót is. Minőség tekintetében nyilván nem szabad hign-end szintet várni, a gyártó sem oda lövi be a termékét, de a mindennapi használat során, egyszerű zenehallgatás közben, egy otthoni mozizás alatt vagy akár egy-két online Counter-Strike mérkőzés közben nem lesz panaszunk a hangminőségre. Mindkét termék különböző, előre beállított profilokkal érkezik, amelyek segítségével könnyedén választhatunk magunkat megfelelő hangzásvilágot, annak tükrében, hogy most éppen játszunk, filmet nézünk vagy zenét hallgatunk.

Talán nem árulok el nagy titok, hogy a hangfalszett sokkal szebben, tisztábban és, ha kell, akkor mélyebben szól. Nem szabad stúdióminőséget várnunk, de otthoni felhasználásra, szép, tiszta, ha kell akkor kellően mély hangzást kapunk, ami képes betölteni egy nagyobb szobát is. Ebben az árkategóriában sokkal rosszabb minőségű hangfalszettekkel találkozni. Nem szégyenkezhet a 40 mm-es hangszórókat kapott G5BT sem, 24bits/96KHz teljesítménnyel oda tudja tenni magát ha kell és őszintén szólva, játékhoz sokkal kényelmesebb és előnyösebb is használata, a 43 ms-os latency chip teszi a dolgát, pontosan, gyorsan és precízen kapjuk meg a játékhangokat. Filmekhez és zenékhez viszont egyszerűbben tisztább minőséget és így nagyobb élményt nyújt a G1500 MAX.

 

Az EDIFIER Hecate G5BT headsetet 32 990 forintos ajánlott áron kínálja a gyártó, míg a Hecate G1500 MAX-hoz 29 ezer forintos bruttó árat határozott meg és ennyiért is kapható a legnagyobb hazai boltokban. Nem egyszerű árkategória, ebben a sávban alaposan tele van a piac, de ár-érték arányban az EDIFIER termékei a legjobbak között vannak és jó választás lehet, minden gamer és hétköznapi felhasználó számára is. Mindkét termék használható a piacon lévő játékkonzolokkal is, innentől pedig már csak a vásároló, azaz a te döntéseden múlik, hogy headsetet vagy hangfalszettet, esetleg a kettő kombóját szeretnéd-e használni kedvenc játékaidhoz és filmjeidhez.