Hazánkban a pénzügyi csalásokhoz köthető károk összege 2023-ban megközelítette a 30 milliárd forintot, szóval jól látható, hogy van tétje a dolgoknak. Ha érdekel, hogy mit tudsz tenni adataid, eszközeid és rendszereid védelme érdekében, akkor a Minden Kiberül podcastet Neked találták ki. De akkor sincs gond, ha nem érdekel a téma, mert ha egy epizódot meghallgatsz az SZTFH podcastjéből, akkor biztos, hogy már érdekelni fog a téma. Főleg ha gamer vagy, de az is elég, ha csak néha kattansz rá az online játékokra, mert tényleg se perc alatt meg lehet a baj, ha nem vagy óvatos.

Kell egy jó sztori

Hugó 13 éves, az apja engedi, hogy játsszon a telefonján, így egy idővel teljesen a mobiljátékok függője lett. A játékok freemium modellben működnek, tehát ingyen lehet játszani a játék alapverzióját, de miközben játszik az ember, extra dolgokat is tud vásárolni a játékban. Hugó nem sokat törődik azzal, hogy mit vesz meg és mit nem. Az apja accountjához tartozó bankkártya ugyanis bármit elbír, legalábbis Hugó szerint. Aztán amikor az apja rájött arra, hogy Hugó százezreket szórt el a játékon belül, akkor hat pici idegösszeroppanás után úgy dönt, hogy a gyerek csak a tableten játszhat, ahol már nem tud automatikusan fizetni a bankkártyájával. Ezután Apa nyugodt, a gyerek meg csalódott, noha már szétvásárolta magát, és tele van értékes extrákkal a játékban.

Ekkor egy játékostársa, akivel csetelni tud a játékon keresztül, felveszi vele a kapcsolatot, majd felajánlja, hogy szívesen segít neki és vesz neki ajándékba pár dolgot. Hugó majd kiugrik a bőréből, hogy milyen jó fej a másik játékos, de azt Hugó nem tudhatja, hogy az adott fiókhoz a vásárlást csak accounton belül lehet megtenni, tehát az egyik játékos nem vásárolhat ajándékba a másiknak. A másik gamer hamar rá is ír Hugóra, szomorúan, hogy sajnos nem sikerült a terve. Ahhoz, hogy vegyen neki bármit, be kéne lépnie Hugó accountjába. Szóval, ha Hugó kideríti a jelszót az apja telefonjáról, akkor utána az idegen szívesen belép Hugó accountjába, és vesz Hugónak pár fegyvert ajándékba, úgy, hogy az idegen fizeti azt. Hugó kideríti és megadja az idegennek a belépési adatokat. Az idegen belép a fiókba. Itt általában van egy e-mailes verifikáció is, de ez sem jelent gondot, mert ezt Hugó az apja telefonján vissza is igazolja. Az persze a kissrác sem tudja, hogy belépés után ezt az idegen hipp-hopp módosítani tudja. Szóval az idegen belép, és nyilván nem vesz semmilyen ajándékot Hugónak, hanem megváltoztatja a fiók e-mail címét és már ki is zárta Hugót végleg a fiókból.

Mivel tilos a játékszabály szerint a fiókot megosztani mással, így a játék készítői védve vannak, a csaló pedig máris jó pénzért el tudja adni az egész fiókot valakinek, amihez ugye Hugó apukája már rengeteg pénzért vásárolt egy csomó extrát. És ez így is történt, nincs happy end. A Covid óta a kiberbűnözők egyik kedvence lett, hogy online játékokhoz kapcsolódóan nyúlják le a felhasználókat, és ők bizony nem válogatnak. 2020-hoz képest például 60%-kal megnőtt az ilyen átverések, csalások száma. Előszeretettel jelennek meg a csalók a legnépszerűbb focis játékok környékén is, ahol vagy a játék adminjainak adják ki magukat és így küldenek kamu üzeneteket jelszómegerősítést vagy változtatást kérve, esetleg kártyacsomagokat akarnak nekünk eladni, amik persze sosem fognak megérkezni.  

A Minden Kiberül – többek között – ilyen és ezekhez hasonló megtörtént esetek dolgoz fel az epizódjai során, így pont ez adja a különlegességét és egyediségét. A készítők nem csak beszélnek a kiberbiztonságról, hanem gyakorlati példákon keresztül mutatják be az egyes csalástípusokat. A vendégek között volt már aktív válogatott labdarúgó éppúgy, mint válogatott e-sportoló vagy színész, illetve énekesnő.

podcast141-1.png

Kell egy cél

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2022 év végén indította a Minden Kiberül podcastet, ami jelenleg a második évadánál tart. A podcast célja, hogy felhívja a figyelmet a kiberbiztonsági veszélyekre és megmutassa, hogyan védekezhetünk ellenük. Nemcsak arról szól, hogy mi történik a kibertérben, hanem arról is, hogyan tudjuk magunkat és adatainkat biztonságban tartani. Hasznos tippek, gyakorlatias tanácsok és jó hangulat: ezek jellemzik a podcastet. A podcast vendégei között gyakran találunk ismert véleményvezéreket és elismert szakértőket, akik segítségével a Minden Kiberül házigazdája könnyebben tudja bemutatni és a hallgatóknak közelebb hozni a kiberbiztonságot, valamint az online csalásokat.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az SZTFH podcastje, akkor ne habozz meghallgatni és feliratkozni rá! Keresd a legnépszerűbb podcast platformokon, vagy látogasd meg a hivatalos gyűjtőoldalukat, hogy mindig naprakész legyél a legfontosabb kiberbiztonsági témákban.

A podcast a Hatóság csupán egyik eszköze annak érdekében, hogy szemléletformáló tevékenysége minél hatásosabb és célravezetőbb legyen. Szakértői rendszeresen tartanak kiberbiztonsági tájékoztató és tudatosító előadásokat, eseményeket, illetve folytatják azt a 2023-ban megkezdet rendezvénysorozatot, amely során – Budapest mellett - számtalan vidéki városba is eljutnak az edukációs célzatú interaktív workshopokat. Meg kell még említeni az EU Kiberbiztonsági Ügynökségével (ENISA) történő folyamatos és kiváló szakmai kapcsolatot, amelynek eredményeképpen hazánkban az SZTFH jogosult az ENISA által készített kiberbiztonsági tudatosító játék, az Ar-in-the-box hostolására. Ez azt jelenti, hogyha valaki, valamelyik cég szeretné munkatársai körében kipróbálni ezt a kvázi kibernyomozós játékot, akkor a Hatóságot kell megkeresni ez ügyben, akik még a játékmestert is biztosítják.

Mottójuk: a kiberbiztonság közös érdek és közös felelősség.