• A VR éve lesz 2016
  • Megjelenik az Oculus Rift, a PlayStation VR
  • A virtuális valóság először a mobileszközökön fog elterjedni

Mindenki ledöbbent, amikor kiderült, hogy durván drága lesz az Oculus Rift, és ezt a tényt még az alapító árra vonatkozó magyarázata sem változtatja meg, annak fényében pedig különösen nem, hogy milyen gép kell a használatához.

Azonban nemcsak az Oculus Rift, de nagy valószínűséggel a Sony PlayStation VR-je is megjelenik, melynek ára nagyjából egy konzol ára lesz, sőt, a HTC Vive érkezésére is számítani lehet. A Superdata Research nevű elemző-kutatócég szerint a VR eszközök kutatás-fejlesztésébe az elmúlt években több, mint hat milliárd dollár lett fektetve, azonban az első időkben nem a nagy platformok fogják meghódítani a játékosokat. A mobileszközökhöz fejlesztett VR szemüvegek fognak előbb tömegesen elterjedni, ez pedig különösen igaz lehet annak fényében, hogy a Samsung Gear VR2-t már 100 dolláros áron meg lehet vásárolni. Az elemzőcég szerint a vásárlók ezen olcsóbb eszközökön fogják kipróbálni, hogy bejön-e nekik a virtuális valóság, és csak ezután döntenek egy drágább platform mellett. "A gyártóknak nagy közönséget kell felmutatniuk, hogy megnyerjék a fejlesztőket. Ugyanakkor még a hardcore játékosok is, akik elsőként fektetnek bele a legújabb eszközökbe, ők 300 dollár körüli árat fizetnének egy ilyen VR lehetőségért. A gyártóknak így nagyon erősen támogatniuk kell a terméküket, ha jelentős piaci részesedést akarnak majd elérni."

A PlayStation VR ára előreláthatólag 400-600 dollár között lesz a jelentés szerint, így emiatt a Superdata 1,9 millió egység körüli eladást jósol 2016 végéig, míg az Oculus Rift és a HTC Vive több mint hat milliót fog értékesíteni, míg a Google Cardboardból (ez a létező legegyszerűbb VR platform) és változataiból a gyártók több, mint 27 millió darabot fognak eladni.

google-cardboard.jpg