Hűséges olvasóink nyomon követhették híreinkben az 1990-ben alapított brit cég kálváriáját, amelyet 2005 májusában vásárolt fel a honfitárs SCi, de nagy csodákat nem tudtak végrehajtani, így aztán az amúgy igencsak erős műhelyekkel (többek között a hitmanes IO Interactive vagy az újkori Tomb Raidert részeket jegyző Crystal Dynamics, illetve a Battlestations-hegesztő Eidos Hungary) bíró kiadó/fejlesztő cég sorsa ismét függőben volt. Ám valószínűleg épp az említett erős műhelyek és a hozzájuk kapcsolódó, bejáratott franchise-ok okán, azért élt a remény, hogy a vállalat nem tűnik el a süllyesztőben, ám az már mindenkit meglepett, hogy a sok kérő közül épp a Final Fantasy-szériával elhíresült japán Square Enix lett a befutó.

Persze a távol-keletiek szándéka egyértelmű: ezzel a lépéssel kőkeményen, némi anyagi áldozattal megvethetik lábukat a nyugati piacon. Ez a bizonyos „némi anyagi áldozat” egészen pontosan 84,3 millió fontot jelent, melynek kifizetésével a múlt héten, hogy feljegyezzük a történelem számára a pontos dátumot, 2009. április 22-én a Squre Enix Holdings felvásárolta az Eidost. A nagy kérdés ezek után az volt: mit tesznek a japánok a birtokukba került céggel. Nos, úgy tűnik, okosan, elegánsan, no és persze jó üzleti érzékkel közelítenek a kérdéshez.

A friss sajtóközlemény szerint ugyanis az Eidos megőrzi függetlenségét a vállalatbirodalmon belül, azaz önálló működésű lesz. Phil Rogers marad az elnök-vezérigazgató, közvetlen felettese Vada Joicsi lesz, a Square (ugyanilyen beosztású) nagyfőnöke. Azt talán mondani sem kell, hogy marad az Eidos brand is, azaz a Hitman- vagy a Tomb Raider-sorozatok újabb részeinek dobozán ezután is ezt a márkanevet találjuk majd. A változás a mi szempontunkból tehát annyi, hogy új, egyelőre úgy tűnik, eléggé tőkeerős cég fogja finanszírozni a játékok fejlesztését. Természetesen a két említett úriember alaposan körbeudvarolta egymást, ettől megkíméllek benneteket, azzal viszont mindenképp egyetérthetünk, amivel Phil Rogers zárta nyilatkozatát: ez egy új fejezet az Eidos számára. Sok sikert nekik a továbbiakban!