• 90 éves korában elhunyt Monica Vitti, az olasz film királynőjének nevezett színésznő
  • Antonioni (Napfogyatkozás), Jancsó (A pacifista) és Bunuel (A szabadság fantomja) filmjeiben is szerepelt

Kilencven éves korában elhunyt az olasz modernizmus arca, a filmtörténet leghíresebb szinésznőinek egyike, egy generáció ikonja, Monica Vitti. Az egykori sztár húsz éve visszavonultan élt, Alzheimer-kórral küzdött. November 3-án születésnapja alkalmából még köszöntötte őt az olasz televízió. Halálhírét férje, Roberto Russo jelentette be, azóta pedig Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz film királynőjének nevezte Vittit nekrológjában.

A Maria Luisa Ceciarelli néven született színésznő legfontosabb szerepeit a hatvanas években kapta. Michelangelo Antonioni számos kultikus, a modern világ kiüresedését és a hagyományok lebomlását bemutató alkotásában szerepelt. A kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag főszereplőnője korabeli beszámolók szerint a hírhedten szűkszavú rendező csekély instrukciója ellenére nyújtott árnyalt, drámai alakításokat.

Elsősorban Alberto Sordi, Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Alain Delon és Nino Manfredi pályatársaként emlegették őt, de 1971-ben dolgozott az akkor már világhírű Jancsó Miklóssal (jóllehet A pacifista csalódásnak bizonyult), illetve eljátszotta Luis Bunuel talán legemlékezetesebb filmje, A szabadság fantomja egyik kiemelt szerepét. Jellemző, hogy a hatvanas években Magyarországon is divatikonnak számított.

0087bc0c084702b438353557cf1312a6xl.jpg
(A kép forrása: Dazebaonews)

Későbbi férje, Roberto Russo Flirt című filmjében nyújtott alakításáért 1984-ben a Berlinalén díjazták. 1995-ben pedig a velencei filmfesztiválon ismerték el pályafutását Arany Oroszlán-díjjal. A legjelentősebb olasz filmes kitüntetést, az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját hatszor vehette át. Nyugodjon békében! Ti melyik filmből emlékeztek rá legszívesebben?

(Forrás: MTI)