A hétvégén a technológiai világ elvesztette az egyik pionírját: az embert, aki nélkül valószínűleg nem létezne az internet. Az 1932. február 10-én született Robert William Taylor, vagy talán közismertebb néven Bob Taylor volt az a lángelme, aki 1965 és 1970 között ott állt az Amerikai Egyesült Államok hadseregének égisze alá tartozó Advanced Research Projects Agency, azaz az ARPA élén, ahol vezetésével megszületett az ARPANET.

Bár az első, 1969. szeptember 2-án az USA négy egyetemén üzembe helyezett, még telefonvonalon kommunikáló számítógépes hálózat mögött egy egész csapat állt, Taylor útmutatásai kulcsfontosságúak voltak a megvalósításban. Érdekesség, hogy 1968-ban kiadott egy esszét, amiben megjósolt egy olyan decentralizált, hatalmas számítógépes hálózatot, ami végérvényesen és teljesen átformálja a kommunikációt. Jóslata évtizedekkel később beteljesült.

1971-ben már tizenöt csomóponttal működött az ARPANET, 1972-re pedig harminchétre nőtt ez a szám. Ekkor Taylor már nem volt az ARPA-nál, mert 1970-ben Kaliforniába költözött, ahol munkát vállalt a Xeroxnál. Itt a Palo Alto Research Centerben (aminek menedzsere, később igazgatója lett) olyan technológiák kifejlesztésében vett részt, mint az Ethernet és az ablakos vizuális kezelő felület – utóbbi egy akkoriban meglehetősen erősnek számító személyi számítógépen, a Xerox Altón futott.

Emellett olyan elektronikai és szoftveres fejlesztésekben vett részt, amik később elvezettek a lézeres nyomtatóhoz, és olyan programokhoz, amikre felépülhetett az Adobe Systems. De segédkezett az „amit látsz, azt kapod” elvű, szavakat feldolgozó programok kifejlesztésében is, amik később alapot nyújtottak a Microsoft Wordhöz.

william-bob-taylor.jpg

Bob Taylor 1996-ban vonult nyugdíjba, és egészen idén április 13-án bekövetkezett haláláig woodside-i otthonában élt. Nyugodjék békében.